ANSAN (ZUID-KOREA), 5 augustus 2013 11:31

Robotkrab loopt over oceaanbodem (video)

Het Korea Institute of Ocean Science and Technology (KIOST) heeft een robotkrab ontwikkeld die op de oceaanbodem kan zoeken naar scheepswrakken. De zespotige robot heeft onlangs zijn waterdoop gehad.

Oceaan-onderzoekers maken al langere tijd gebruik van autonome en op afstand bestuurbare onderzeeërs. Deze onderwater voer- en vaartuigen hebben vaak het nadeel dat ze het zand op de bodem op laten dwarrelen, waardoor de zichtbaarheid verminderd. Ook kunnen ze vaak niet overweg met krachtige onderwaterstromingen.

Crabster

De Koreaanse robot (Crabster gedoopt) is specifiek ontworpen om bovenstaande problemen op te lossen. KIOST heeft de robot zo gemaakt dat deze zijn houding kan aanpassen om zo hevige stromingen te weerstaan en de voorzichtige tred van de robot zal geen grote hoeveelheden rommel op laten dwarrelen.

Crabster wordt per kraan naar de zeebodem geleid en blijft vastzitten aan een kabel voor stroom. Dit beperkt de robot in waar hij kan gaan en staan, maar zorgt wel dat hij altijd operationeel is. Vier bestuurders boven water besturen de robot en zorgen voor een goede beweging en bediening van camera, lichten en sonar.

Krab van een halve ton

Op de zeebodem kan de robot troebel water verlichten met een zoeklicht, de omgeving vastleggen met tien camera's en de twee voorste poten gebruiken voor het manipuleren van objecten. De robot heeft een uitschuifbare bergruimte, waar kleine schatten in meegenomen kunnen worden uit bijvoorbeeld scheepswrakken. Voor grotere lasten kan de robot een sleepkabel bevestigen.

Pootjebaden

Pas geleden werd Crabster in de oceaan getest en binnenkort gaat hij weer op pad om 200 meter beneden het zeeoppervlak te werken. Uiteindelijk willen de engineers van Crabster de robot een eigen krachtbron geven en wellicht in- en uittrekbare poten, zodat de robot ook kan zwemmen als het moet.

 

bron: Singularity Hub

Foto's:

Robotkrab loopt over oceaanbodem (video)

© Aandrijvenenbesturen.nl