KONSTANZ (DUITSLAND), 1 augustus 2013 10:50

‘Robot-Rembrandt’ maakt schilderijen (video)

Een simpele lasrobotarm, een camera, een penseel en een doek is alles wat de robot e-David nodig heeft om kunstwerken te produceren. Dat en een slim stukje software natuurlijk. Onderzoekers aan de Konstanz-universiteit in Duitsland bouwden de ‘mechanische Monet’.

De naam ‘David' in e-David staat voor ‘drawing apparatus for vivid image display'. De robot heeft beschikking over een camera en een palet aan 24 kleuren. Na voltooiing van zijn werk, ondertekent de kunstenaar zelfs zijn eigen werk.

Meesterschilder

Toch zit er geen greintje creativiteit in het werk van e-David. De software die de robot aanstuurt analyseert het schilderij en vergelijkt het met een voorbeeld van hetgeen er geschilderd moet worden. Vervolgens plant de robot een serie van penseelstrepen, waarna er weer een analyse volgt, enzovoort.

Veelzijdig

E-David kan een werk produceren in een hele reeks aan stijlen. Hij schildert in zwart-wit, of doopt één van zijn vijf penselen in een palet met 24 gemengde kleuren. De robot maakt zelfs de penselen weer schoon als het nodig is.

Het proces is niet heel precies, wat het wel een soort levendigheid geeft wat je normaal enkel ziet bij door een mens gemaakte kunstwerken.

Kunstenaar versus machine

De onderzoekers willen de grenzen van het leervermogen van machines verkennen, maar ook onze definitie van kunst verleggen. Zo vragen ze zich af wat Seurat zou hebben gedacht van een machine die hem kon helpen bij het schilderen van al die miljoenen puntjes. Met een schilderende robot kan er zeer complexe visuele kunst wordt gemaakt, aldus de onderzoekers.

Bekijk hier een digitale expositie van e-David's werk.

 

bron: Universität Konstanz

Foto's:

‘Robot-Rembrandt’ maakt schilderijen (video)

© Aandrijvenenbesturen.nl