Laatste nieuws:

NIJMEGEN, 1 augustus 2013 10:21

Subsidie voor slimme zonwering

Zonwering die zon weert , je niet in het donker zet én die elektriciteit produceert. De onderzoekers van de zonne-energiegroep aan de Radboud Universiteit Nijmegen hebben van technologiestichting STW subsidie gekregen om er een haalbaarheidsstudie naar te doen.

Buiten schijnt de zon, binnen moeten de jaloezieën dicht om de temperatuur draaglijk te houden en om nog iets op een beeldscherm te kunnen lezen. Gevolg: terwijl het buiten volop licht is, moeten binnen de lampen aan.

Dat moet anders kunnen, denken John Schermer, hoofd van de zonne-energie onderzoeksgroep aan de Radboud Universiteit en Sam Kin, oprichter van start-up SolarSwing. Gezamenlijk vroegen zij een valorisation grant aan bij technologiestichting STW, om een haalbaarheidsstudie te kunnen doen. En die werd toegekend.

Licht 'scheiden' en concentreren

Hun plan: ontwikkel een semitransparante zonwering die elektriciteit produceert. SolarSwing ontwikkelt transparante bouwpanelen voor glasoverkappingen. Deze systemen hebben een geïntegreerde daglichtregulering die het zachte, diffuse deel van het zonlicht doorlaat voor een natuurlijke verlichting van de binnenruimte. Het felle, directe zonlicht wordt geweerd - en wat nu het plan is, is om dat felle zonlicht 'af te vangen' en om te zetten in elektriciteit.

Voor deze omzetting willen de onderzoekers en ondernemers hoogrendement concentrator zonnecellen toepassen, waarin de onderzoeksgroep van de Radboud Universiteit is gespecialiseerd.

Van onderzoek naar onderneming

De STW valorisation grants zijn subsidies voor ondernemende onderzoekers, die hun hightech kennis 'naar de markt' willen brengen. Er zijn twee soorten subsidies. Er is een fase-1-beurs van maximaal 25.000 euro voor een haalbaarheidsstudie van maximaal een half jaar.

Tot slot is er een fase-2-beurs, van maximaal 200.000 euro, waarmee gedurende twee jaar de eerste stappen richting een onderneming kunnen worden gezet. In bovenstaand voorbeeld is sprake van een fase-1-beurs.

bron: Radboud Universiteit Nijmegen

Van onze partners meer (0)...

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (0)

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden