Laatste nieuws:

DEN HAAG, 1 augustus 2013 09:55

1 miljard euro geïnvesteerd in duurzame energie

In 2012 investeerde het Nederlandse bedrijfsleven 1 miljard euro in energiezuinige technieken en duurzame energie. Hierbij maakten zij gebruik van de Energie-investeringsaftrek (EIA), een fiscale regeling die gemiddeld 10 procent belastingvoordeel oplevert.

'
1/1

De investeringen uit 2012 zorgen gezamenlijk voor een CO2-reductie van ongeveer 765 kiloton per jaar.

84 procent aanvragen uit mkb

In 2012 waren er meer dan 17.000 aanvragen, 84 procent kwam uit het mkb. Samen goed voor ruim 800 miljoen euro aan investeringen in energiebesparing en 200 miljoen euro in duurzame energie.

Het aantal aanvragen is sinds 2001 niet meer zo hoog geweest. Het totale fiscale voordeel voor de bedrijven die een melding hebben gedaan, is naar verwachting 94 miljoen euro. Energieproducenten en bedrijven in de industrie investeerden het meest. De meeste aanvragen kwamen uit de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant.

Energie-investeringsaftrek (EIA)

Nederland wil jaarlijks anderhalf procent energie besparen. Om dit te bereiken en te zorgen voor duurzame economische groei, zet de Rijksoverheid verschillende instrumenten in, waaronder de Energie-investeringsaftrek (EIA). De EIA draagt bij aan technische innovaties en groene groei bij bedrijven.

De regeling valt onder het Ministerie van Economische Zaken en het Ministerie van Financiën. Agentschap NL voert de EIA samen met de Belastingdienst uit. Vorig jaar deden ruim 10.000 bedrijven beroep op de EIA, een record sinds 2001.

Ook in 2013 kunnen bedrijven fiscaal voordelig investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie.

In het EIA-jaarverslag 2012 (PDF) staan voorbeelden van creatieve ondernemers die op zoek gingen naar duurzame, energiezuinige alternatieven.

bron: Agentschap NL

Van onze partners meer (0)...

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (1)

17 november 2021 -
Engineering Event Safety

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden