DEN HAAG, 25 juli 2013 11:00

Bedrijven doen vaker beroep op innovatieregelingen

In 2012 maakten opnieuw meer bedrijven gebruik van de fiscale regelingen die onderzoek en vernieuwing bevorderen. Dat maakt het Ministerie van Economische Zaken bekend in een rapport over de WBSO/RDA. Dit is het vijfde jaar op rij dat een stijging is te zien.

WBSO en RDA

In 2012 maakten 22.220 ondernemingen gebruik van de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO), 8% meer dan in 2011. 13.860 bedrijven maakten daarbovenop gebruik van de Research & Development Aftrek (RDA). Dit staat in het jaaroverzicht ‘Focus op speur- en ontwikkelingswerk'.

Minder belasting betalen

Dankzij de WBSO verlaagt voor bedrijven de onderzoeksloonkosten. De RDA levert een exta aftrekpost op voor andere kosten en uitgaven voor het project. In 2012 werd bijna € 5,9 miljard aan private Research & Development (R&D) ondersteund door de WBSO en de RDA. Daarvan was € 3,9 miljard voor de toegekende loonkosten en € 2 miljard aan andere uitgaven voor R&D. Het aantal R&D-uren steeg in 2012 met 6% en de loonkosten voor R&D met zo'n 8%.

Vooral voor het mkb

Het mkb gebruikt het meest de WBSO en de RDA. 97% van het totale aantal WBSO-aanvragen kwam van een mkb-ondernemer. Voor de RDA is was het aandeel 98%. De meeste R&D vindt plaats in Noord-Brabant en Zuid Holland. Flevoland laat met een toename van 14% de grootste stijging zien. De machine- en apparatenindustrie geeft het meeste uit aan R&D, gevolgd door de sector telecom en ICT.

Extra stimulans

De WBSO is bedoeld voor elke onderneming die speur- en ontwikkelingswerk verricht. Bedrijven en zelfstandigen kunnen de WBSO zelf aanvragen en verrekenen via de belastingaangifte. Ook met de RDA-regeling stimuleert de Rijksoverheid R&D-activiteiten voor ondernemers. Bedrijven kunnen een percentage van de kosten en investeringen voor deze R&D-activiteiten extra aftrekken van de winstbelasting.

bron: FME-CWM

Foto's:

Bedrijven doen vaker beroep op innovatieregelingen

© Aandrijvenenbesturen.nl