ATLANTISCHE OCEAAN, 22 juli 2013 14:23

Gevechtsvliegtuig landt autonoom op vliegdekschip (video)

Het nieuwste gevechtsvliegtuig van de Amerikaanse marine (de X-47B) is een nieuw type stealthvliegtuig. Het ding kan ruim 2000 kilo wapentuig vervoeren op een snelheid van een halve mach. Hij kan 12000 meter hoog vliegen en heeft een bereik van 3800 kilometer. Het enige wat het vliegtuig niet heeft? Een cockpit.

De X-47B is een zogeheten militaire 'drone'. Hij is volledig autonoom en kan meer dan alleen van vliegveld naar vliegveld vliegen. Recent lukte het de X-47B om autonoom op een vliegdekschip te landen. Daar kwamen geen mensen aan te pas, behalve de programmeurs van het gebruikte algoritme.

Ray Mabus, secretaris van de Amerikaanse marine: "Het veilig op een schip laten landen van de X-47B vereist een heel geavanceerd computersysteem die rekening kan houden met snelheid, hoogte en de aanvlieghoek bij een vliegdekschip wat in beweging is, om nog maar te zwijgen van de veranderlijke wind en golven."

De landing was een historische voor de marine, maar ging helaas niet helemaal volgens plan. Na twee succesvolle landingen moest één van de twee vliegtuigen de landing afbreken door een defect in de vluchtcomputer. Een ander vliegtuig moest een vierde poging afbreken, een paar dagen later.

Piloot met een bug

Computerfouten zijn natuurlijk het laatste waar je op zit te wachten bij zulke apparaten, maar het lukte de techneuten toch om de vliegtuigen een veilige landingsbaan te verschaffen bij een nabijgelegen vliegveld.

Ook is het vliegtuig nog in de experimentele fase, dus de marine heeft nu dankzij de paar landingen die wél lukten genoeg data om verder te ontwikkelen.

 

bron: Singularity Hub

Foto's:

Gevechtsvliegtuig landt autonoom op vliegdekschip (video)

© Aandrijvenenbesturen.nl