CHICAGO, ILLINOIS (VS), 22 juli 2013 13:32

3D-printer stoot wellicht schadelijke deeltjes uit

Bij het verhitten van thermoplastische materialen kunnen er fijne (nano)deeltjes worden uitgestoten. Onderzoekers van het Illinois Institute of Technology in Chicago hebben onderzoek gedaan naar dit effect bij 3D-printers.

Tegenwoordig zijn 3D-printers gemakkelijk verkrijgbaar en relatief goedkoop. Veel van deze printers worden gebruikt voor het maken van prototypes en productie op kleine schaal. De printers worden regelmatig gebruikt in een thuissituatie, of een kantoor. De onderzoekers raden gebruikers aan om de ruimte waarin de printer staat, goed te ventileren.

Nanodeeltjes

Door het verhitten van thermoplasten komen er in industriële omgevingen nogal wat deeltjes vrij. Hoewel dit op kleine schaal minder is, hebben de onderzoekers metingen gedaan bij twee 3D-printers die momenteel in de handel zijn. Ook hebben de onderzoekers de uitstoot van 3D-printers vergeleken met de uitstoot van fijne deeltjes door andere apparaten.

De metingen lieten een behoorlijke emissie zien, vooral wanneer je bedenkt dat kleine 3D-printers standaard niet van ventilatie of afzuiging zijn voorzien. Bij zowel PLA-materiaal als ABS-materiaal werd een hoge emissie gemeten. ABS-emissies waren echter wel duidelijk hoger (ongeveer 1.9×1011 #/min tegenover ongeveer 2.0×1010 #/min.)

Gezondheidsrisico nog niet aangetoond

Nanodeeltjes zijn mogelijk een gezondheidsrisico, want er is een kans dat deze zich bij inademen in de longen en de longblaasjes gaan nestelen. Zowel de chemische samenstelling van de deeltjes, als de precieze invloed hiervan op de gezondheid is echter nog niet bekend. 

De onderzoekers raden mensen aan voorzichtig te zijn rond 3D-printers en deze in een goed geventileerde ruimte te plaatsen. Ook adviseren ze vervolgonderzoek onder meer gecontroleerde omstandigheden en met meer verschillende merken 3D-printers.

Publicatie volgt in vaktijdschrift Atmospheric Environment 

bron: ScienceDirect

Foto's:

3D-printer stoot wellicht schadelijke deeltjes uit

© Aandrijvenenbesturen.nl