NEW YORK (VS), 15 juli 2013 15:00

Zonnevliegtuig vliegt van San Francisco naar New York (video)

De Solar Impulse, een vliegtuig aangedreven door zonne-energie, is op vliegveld JFK in New York geland na een reis door de Verenigde Staten. En dit met slechts enkele 'pitstops' onderweg. Het team achter het vliegtuig wil op den duur zelfs de wereld rondvliegen en heeft als ultieme doel een oneindige vlucht te realiseren zonder brandstof.

De route van de Solar Impulse liep van San Francisco via Phoenix, Dallas, St. Louis en Washington DC. Eindstation was New York City. In iedere stad organiseerde het team een evenement om het vliegtuig te tonen. De vlucht verliep voorspoedig, met alleen tijdens de laatste vlucht een probleem met een scheur in de vleugel, waardoor de piloot een paar uur eerder moest landen dan gepland.

Recordhouder

De Solar Impulse is niet het eerste vliegtuig op zonne-energie en ook niet het eerst vliegtuig wat de VS oversteekt. Toch is het vliegtuig recordhouder van drie wereldrecords. Het vliegtuig heeft de hoogste (30300 voet), langste (26 uur) en verste (1115 kilometer) vlucht mogelijk gemaakt. En, nog belangrijker, het vliegtuig kan ook de hele nacht door vliegen, enkel op door de zon opgeladen accu's.

Solar Impulse

Het zonnevliegtuigproject begon in 2003, bouw begon in 2008 en het prototype werd opgeleverd in de zomer van 2009. Het vliegtuig heeft 11000 zonnecellen aan boord en meer dan een kwart van de totale massa van het vliegtuig wordt ingenomen door lithium-accu's. Toch kan het vliegtuig vliegen met vier motoren van elk slechts 40 paardenkrachten.

De romp van het vliegtuig is zeer licht, ter compensatie voor de zware accu's en is geheel opgetrokken uit koolstofvezel en schroeven en bouten gemaakt van Solvay PrimoSpire, een ultralicht plastic zo hard als metaal. De spanwijdte van het vliegtuig is vergelijkbaar met een Airbus A340, maar het vliegtuig weegt slechts 1600 kilo. Het vliegtuig kan op eigen kracht opstijgen en landen, maar is helaas niet heel snel. Met een karige 25 km/u duurde de vlucht naar New York maar liefst 18 uur en 23 minuten.

Commercieel gebruik

Door de lage snelheid en de strenge gewichtseisen zullen de zonnevliegtuigen niet snel ingezet gaan worden als lijnvliegtuig, maar deze techniek zal zeker eigen toepassingen krijgen. Denk aan verkenningsvluchten of permanent vliegende 'drones' die taken van dure satellieten kunnen overnemen. De mogelijkheden lijken eindeloos.

 

bron: Singularity Hub

Foto's:

Zonnevliegtuig vliegt van San Francisco naar New York (video)

© Aandrijvenenbesturen.nl