Laatste nieuws:

HENGELO, 14 juli 2013 15:43

Twentse zonne-auto maakt testrit (video)

Ondanks de bewolkte hemel reed ‘The Red Engine' van het Solar Team Twente op vrijdag 12 juli gestaag zijn rondjes tijdens een voor het publiek toegankelijke test. De zonne-auto doet in oktober mee aan de World Solar Challenge in Australië en het Solar Team verwacht daar hoge ogen te kunnen gooien.

De nieuwe zonne-auto op de baan van het Fanny Blankers-Koen Stadion in Hengelo (Foto: Nathan Strik)'
De nieuwe zonne-auto op de baan van het Fanny Blankers-Koen Stadion in Hengelo (Foto: Nathan Strik)
Rechts
1/6

De zestien leden van het Solar Team Twente zijn allen studenten van de Saxion Hogeschool en de Universiteit Twente. Om in aanmerking te komen voor een plaats in het team moesten de kandidaten een pittige solicitatieprocedure doorstaan. In het team zijn diverse disciplines vertegenwoordigd, waaronder uiteraard werktuigbouw en elektrotechniek, maar ook management en communicatie.

Zij bouwden hun zonnewagen op basis van de kennis en ervaring van eerdere Solar Teams, maar er werd ook een stevig beroep gedaan op hun eigen inventiviteit, niet in de laatste plaats vanwege de strengere reglementen voor de race in oktober. Zo moeten de auto's voor het eerst zijn voorzien van vier wielen en worden ook zwaardere eisen gesteld aan het zichtveld van de coureur, de vrije hoofdruimte, de verlichting en de remweg. De gestelde eisen zijn vergelijkbaar met die van een normale personenauto, ook al omdat de Red Engine vooral aan het begin en het einde van de race moet deelnemen aan het normale stadsverkeer.

Warme cockpit

Niet alleen in een stedelijke omgeving vergt de race nogal wat van de vier coureurs van het team: onderweg in Australië kan de buitentemperatuur oplopen tot 40 ºC en in de cockpit is het dan nog zo'n 10 graden warmer. Die hoge temperatuur heeft vooral invloed op het concentratievermogen, vandaar dat het team ook heeft getraind in simulatoren van het Centrum voor Mens en Luchtvaart, waarin extreme omstandigheden en stressvolle situaties kunnen worden nagebootst.

Techniek

Hoewel het team om begrijpelijke redenen niet scheutig is met informatie over de techniek van de auto, zijn verschillende details wel bekendgemaakt. The Red Engine is 4,5  lang, 1,70 m breed en 1,2 m hoog. Hij weegt 139 kilo en is voor een belangrijk deel vervaardigd uit TenCate Automotive Composites, een sterke en lichte koolstofvezel. Bij de montage is gebruik gemaakt van titanium boutjes, om het geheel zo licht mogelijk te houden.

De auto is voorzien van 6 m2 zonnecellen, bekleed met een niet-reflecterende coating. Het zonnepaneel laadt een lithium-ion accupack van 21 kilo en de accu voedt de elektromotor die is geïntegreerd in het wiel, om de verliezen zo laag mogelijk te houden. Met een acculading kan ongeveer een halve dag worden gereden, met een snelheid van 90 km/u.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

Rotero Holland bv

Bege Aandrijftechniek BV

DIS Sensors

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

EUCHNER (Benelux) BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden