Laatste nieuws:

ZOETERMEER, 11 juli 2013 15:43

Werkbezoek Halbe Zijlstra aan technologische industrie

Op uitnodiging van FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming bezocht VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra twee bedrijven in de technologische industrie. Dezentjé: “Het is belangrijk om Haagse politici zelf te laten zien en ervaren wat de toegevoegde waarde is van de technologische industrie aan de Nederlandse economie.”

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra (l) en FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming (r) tijdens het werkbezoek.'
VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra (l) en FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming (r) tijdens het werkbezoek.
1/1

Dezentjé: "Deze industrie is dé stabiele factor van onze economie. Onze innovatieve exporterende bedrijven zorgen voor werkgelegenheid, daarmee voor welvaart en daarmee voor welzijn." De delegatie bezocht de grootste ruimtevaartonderneming van Nederland Dutch Space in Leiden en de ontwerper en bouwer van zogeheten heavy construction equipment Huisman in Schiedam. Halbe Zijlstra: "Bedrijven als Huisman en Dutch Space laten zien hoe sterk innovatief Nederland is. Beide bedrijven zijn wereldspelers. Dat is goed voor onze concurrentiepositie in de wereld maar ook voor de werkgelegenheid en het midden- en kleinbedrijf in Nederland."

Dutch Space heeft de afgelopen dertig jaar intensief deelgenomen aan grootschalige, internationale ruimtevaartprojecten. Huisman werkt vooral veel voor de off-shore industrie: boorplatformen, hijskranen op schepen en pijpleidingen onder de zeebodem. En het was Huisman dat de grijpers leverde die zijn gebruikt om de gezonken Russische onderzeeër de Koersk te bergen.

Dezentjé: "Dit zijn bedrijven uit onze achterban die jaren geleden al hebben ingezet op innovatie, op exportmarkten, op flexibiliteit in productie, op duurzaamheid en op samenwerking in de global value chain. En ze hebben die lijn consequent vastgehouden. Het zijn schoolvoorbeelden van bedrijven die door het combineren van die innovatiekracht met het vermogen om te kunnen inspelen op de tucht van de internationale markten en de flexibiliteit om productie daar op aan te passen, erin zijn geslaagd de crisis het hoofd te bieden. Deze manier van ondernemen bepaalt de toekomst en heeft de toekomst. Daar zullen we op moeten voorsorteren met een moderne industriepolitiek. Ik roep de politiek op om scherp te kijken naar wat nodig is om ervoor te zorgen dat de technologische bedrijven kunnen blijven bijdragen aan de economische groei die ons land zo hard nodig heeft."

Joop Roodenburg, CEO van Huisman ondersteunt dit betoog: "Als belangrijke speler in de Nederlandse maakindustrie zouden wij graag een proactieve ondersteuning door de Nederlandse overheid zien, zowel op het gebied van export financiering als in visie en beleid, bijvoorbeeld op het gebied van innovatie, educatie, etc. In andere landen, zoals bijvoorbeeld in Noorwegen, zie je een hechte samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven waardoor de bedrijven uit die landen een duidelijk voordeel hebben ten opzichte van hun internationale concurrentie. Daar kunnen wij als Nederlands bedrijf op dit moment bijna niet mee concurreren".

Arnaud de Jong, CEO Dutch Space was tot voor kort werkzaam bij het internationale bedrijf EADS en werkte de afgelopen jaren in het buitenland. Ook hij gaf een duidelijke boodschap mee aan Zijlstra: "Een concurrerend high tech export product vereist dat bedrijven en kennisinstituten sterk samenwerken. Dat doen we in Nederland ook. Alleen kan de eigen rol scherper ingevuld worden, dat kan beter. Kennisinstituten moeten kennis genereren en bedrijven moeten het ondernemerschap voor hun rekening nemen."

bron: FME-CWM

Van onze partners meer (0)...

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (1)

17 november 2021 -
Engineering Event Safety

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden