Laatste nieuws:

DELFT, 11 juli 2013 11:00

Recordfiets gaat 78,8 km/u op snelweg A31

Ligfietser Sebastiaan Bowier klokte dinsdagochtend 78,8 km/u in de recordfiets Velox3 op de snelweg A31. Dit is de hoogste fietssnelheid ooit bereikt op een Nederlandse weg.

Foto: TU Delft'
Foto: TU Delft
1/1

Studenten van het Human Power Team van de TU Delft en de VU Amsterdam bouwden de aerodynamische recordfiets Velox3. "We zijn tevreden, al hadden we wel wat last van een stevige zijwind. Het was in ieder geval een uitstekende voorbereiding voor onze aanval op het wereldrecord", stelde teamleider Wouter Lion. In september reizen de studenten naar Nevada, waar het op een hoge woestijnweg in Nevada (VS) nog veel harder moet kunnen.

Fietsen op de snelweg

Gerrit Schenk, verkeerskundige bij Rijkswaterstaat: "Om onze taak als netwerkbeheerder zo goed en efficiënt mogelijk uit te voeren zijn duurzame innovaties hard nodig. Met onze partners denken we na over andere vormen van duurzame vervoersmogelijkheden om Nederland op een leefbare manier bereikbaar te houden. Reden te meer om deze recordpoging te stimuleren".

Het stuk van de A31 tussen Franeker en Dronrijp leende zich bij uitstek voor de recordpoging en werd speciaal hiervoor afgesloten.

Pure pedaalkracht

Het Human Power Team is een studententeam bestaande uit techneuten van de TU Delft en bewegingswetenschappers van de VU Amsterdam. Samen hebben ze een razendsnelle gestroomlijnde fiets ontwikkeld, die uiterlijk meer weg heeft van een grote kogel. De bewegingswetenschappers zorgen daarnaast voor een optimale begeleiding en training van de fietsers.

Nevada

In september gaan de studenten met de fiets naar een woestijnweg op hoogte in Nevada voor een aanval op het wereldrecord, dat op 133 km/u staat. "Het gaat om snelheid op puur pedaalkracht, dus niet smokkelen heuvel af of achter een voertuig", zegt Wouter Lion, naast teamchef ook student Luchtvaart- en ruimtevaartechniek.

Bij de twee eerdere edities waren ze er al dichtbij en klokten ze 130 km/u en 128 km/u. "De omstandigheden tijdens de races in Battle Mountain zijn bijzonder. Bij zonsondergang valt de wind meestal weg, en dan heb je soms even de ideale meteorologische omstandigheden, en dus zeer lage luchtweerstand. Voor het wereldrecord moet dan alles kloppen: het weer, de fiets en de fietser. Het weer hebben we niet in de hand, maar de rest moeten wij top maken. De race op de A31 helpt ons daarbij enorm."

Achterwielaandrijving

Velox3 is de derde hightech recordfiets die de studenten ontwikkeld hebben. "De fiets wordt steeds beter en sneller. Dit jaar zijn we overgegaan naar achterwielaandrijving om de stabiliteit te verbeteren. Ramen heeft Velox3 niet meer, vanwege de aerodynamica. De fietser ziet de weg via een piepklein dubbel-uitgevoerd camerasysteem", stelt Lion.

bron: TU Delft

Reacties (2)

Een specialist die door heel NL en Belgie kruist vertelde mij dat hij per auto een overall gemiddelde haalde van ca. 57km/u. Ik reis de 23km woon-werk per gewone fiets in 50min, per scooter in 35min en per auto in 30min. Per ligfiets over een fietssnelweg zou ik de auto evenaren. Zie daar het probleem. Maar als ik de kosten van de auto in extra benodigde werktijd omreken ben ik met de fiets nauwelijks meer tijd kwijt.

Antonio Talpa

12-07-2013 op 22:52

tsja, ik woon nu op ongeveer 15 minuten fietsen van mijn werk. wat een enorme tijdwinst zou ik met dit rijwiel hebben! maar of het prettig fietst, weet ik natuurlijk niet. mag ik een proefrit maken?

Dré Jansen

12-07-2013 op 17:24

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

EUCHNER (Benelux) BV

Bege Aandrijftechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rotero Holland bv

DIS Sensors

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden