Laatste nieuws:

LEUVEN (BELGIë) / EINDHOVEN (NEDERLAND), 8 juli 2013 11:09

Doorbraak rendement flinterdunne zonnecellen

Wetenschappers van imo-imomec hebben internationale records gevestigd bij onderzoek naar verschillende types ‘dunne-film zonnecellen’. Een team onderzoekers wist het rendement van een zonnecel op basis van een nieuw anorganisch materiaal op te krikken tot 9,7%. Op een hybride zonnecel van nieuw anorganisch/organisch materiaal werd een rendement gehaald van 10,8%.

'
1/1

"Efficiëntie-records van wereldniveau, die ons een stap dichter brengen bij een markt met goedkopere, kwaliteitsvolle zonnecellen", zegt prof. dr. Dirk Vanderzande, directeur van imo-imomec.

Dunne-film zonnecellen worden gemaakt op basis van organische (polymeren en koolstof) of anorganische materialen. Ze zijn 100 tot zelfs 1.000 keer dunner dan de klassieke zonnecellen uit silicium, uiterst flexibel (oprol- en plooibaar) én te gebruiken op uiteenlopende ondergronden (van papier tot textiel). Organische dunne-film zonnecellen zijn bovendien transparant en te verkrijgen in verschillende kleuren. Een belangrijk nadeel van deze nieuwste generatie zonnecellen is echter het beperkte rendement.

Materiaalcombinaties

Dr. Marc Meuris: "Anorganische dunne-film zonnecellen worden op dit ogenblik gemaakt van twee materiaalcombinaties: cadmium telluride (CdTe) of koper indium gallium selenide (CIGS). Maar cadmium is erg giftig, terwijl indium en gallium relatief schaars zijn. Je zit met andere woorden met materialen die ofwel ongezond zijn, ofwel - bij gebruik op grote schaal - bijzonder duur kunnen worden." Imo-imomec richtte zich op een alternatief anorganisch materiaal uit koper, zink, tin, zwavel en selenium. Stoffen die veilig zijn en die - op selenium na - relatief veel voorkomen. "Wij ontwikkelden een zonnecel van koper, zink, tin en selenium (CZTSe) die 9,7% van de lichtenergie omzette in elektriciteit", aldus dr. Meuris.

Hoog rendement

Nergens in Europa werd met een dunne-film zonnecel op basis van hetzelfde materiaal een hoger rendement gehaald. Imo-imomec schaart zich met een efficiëntie van 9,7% bovendien in de mondiale topdrie. Aan de top staat IBM, dat een zonnecel van koper, zink, tin, zwavel en selenium ontwikkelde die een rendement van 11% behaalde. "De techniek die IBM gebruikte om die dunne laagjes materiaal aan te brengen op de zonnecel zorgt weliswaar voor een hoger rendement, maar is buitengewoon moeilijk toe te passen op grote schaal", zegt dr. Meuris. "Onze techniek wordt al gebruikt voor het produceren van zonnepanelen met koper indium gallium selenide - en heeft zijn schaalbaarheid dus wél al bewezen."

Het doel van de onderzoekers is nu om binnen de drie jaar het rendement van de zonnecel uit koper, zink, tin, zwavel en selenium verder op te krikken tot 15%.

bron: Imec

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

Rotero Holland bv

EUCHNER (Benelux) BV

DIS Sensors

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Bege Aandrijftechniek BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden