Laatste nieuws:

EINDHOVEN, 8 juli 2013 10:47

Eerste gezinsauto op zonne-energie

Het TU/e-studententeam Solar Team Eindhoven (STE) heeft ’s werelds eerste gezinsauto op zonne-energie gepresenteerd. ‘Stella’ is de eerste ‘energiepositieve auto’ met plaats voor vier personen, een kofferbak, intuïtieve besturing en een bereik van 600 kilometer. Met deze auto gaat het team in oktober 2013 van start in de Cruiser klasse van de World Solar Challenge in Australië.

Stella, de auto van Solar Team Eindhoven, levert met haar zonnepanelen meer stroom op dan ze gemiddeld verbruikt. (foto: Bart van Overbeeke) '
Stella, de auto van Solar Team Eindhoven, levert met haar zonnepanelen meer stroom op dan ze gemiddeld verbruikt. (foto: Bart van Overbeeke)
1/1

'Stella' - Latijn voor ster -  genereert met haar zonnecellen gemiddeld meer elektriciteit dan ze verbruikt. Zo maakt de auto het mogelijk dat het energieoverschot terug kan worden gegeven aan het elektriciteitsnet. Per saldo levert deze auto dus meer energie op dan ze gebruikt, en daarmee is hij ‘energiepositief'.

De auto van de toekomst

Solar Team Eindhoven heeft zich als doel gesteld om de auto van de toekomst te ontwikkelen. Door aerodynamisch design te combineren met lichtgewicht materialen als koolstof en aluminium, is een bijzonder zuinige auto ontworpen. Daarnaast beschikt de auto over vernuftige applicaties zoals een led-strip en touchscreen waarmee overbodige knoppen tot het verleden behoren. Tevens is ‘intuïtief rijden' mogelijk dankzij het stuur dat uitzet of inkrimpt en daarmee aangeeft dat de auto te hard of zacht rijdt. STE laat de auto door de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) keuren om te bewijzen dat het een volwaardige auto betreft.

World Solar Challenge

Universiteitsteams van over de hele wereld gaan in oktober de competitie aan in een 3.000 km durende wedstrijd door de outback van Australië, de Solar World Challenge. Solar Team Eindhoven zal deelnemen in de nieuwe Cruiser klasse. Hierin ligt de nadruk op een praktische en gebruiksvriendelijke zonneauto in plaats van enkel een snelle auto. De ‘zonnerace' vindt plaats van 6 tot en met 13 oktober 2013. Terug in Nederland volgt een tour langs middelbare scholen ter promotie van techniek in het onderwijs.

De Ingenieur van morgen

Dankzij Solar Team Eindhoven is de TU/e voor de eerste keer vertegenwoordigd tijdens de Solar World Challenge. Een multidisciplinair team (met daarin 22 studenten van zes verschillende faculteiten van de TU/e)- heeft maar liefst een jaar uitgetrokken voor dit project waarin uitdagingen op het gebied van energie en mobiliteit samenkomen. Dankzij samenwerking met het bedrijfsleven maken studenten concreet kennis met hoogstaand ondernemerschap. Hiermee onderstreept de TU/e haar visie: de Ingenieur van morgen opleiden.

Voor meer informatie zie http://www.solarteameindhoven.nl/

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

Rotero Holland bv

EUCHNER (Benelux) BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

DIS Sensors

Bege Aandrijftechniek BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden