LAUSANNE (ZWITSERLAND), 27 juni 2013 12:16

Robot loopt als een kat (video)

Het EPFL-lab voor biorobotica in Zwitserland heeft een kleine snelle robot ontwikkeld. De machine is ‘Cheetah-cub’ gedoopt, loopt als een kleine kat en haalt een snelheid van 5 kilometer per uur.

Hoewel dit niet zo snel is als de ‘Cheetah' robot van Boston Dynamics, is de Cheetah-cub volgens EPFL de snelste robot in zijn specifieke soort.

De robot van EPFL is zo gebouwd dat hij zichzelf stabiel houdt. De robot van Boston Dynamisc gaat wel heel snel, maar is erg stijfjes en heeft een stabilisatie-arm nodig.

Cheetah-cub

Het kleine robotje is ongeveer 21 centimeter lang en weegt een kilo. De robot beweegt zich voort met zeven lichaamslengtes per seconde, wat neerkomt op iets meer dan 5 kilometer per uur.

De aparte loopbeweging van de robot komt door het gebruik van zogeheten ‘central pattern generators' (CPG's). CPG's zijn speciaal ontworpen elektronica, geïnspireerd door zenuwcellen. Dankzij CPG's kunnen simpele commando's van het brein worden omgezet in een complexe beenbeweging. Een kabel die aan de robot vastzit voorziet deze van elektriciteit.

Inzet

Net als andere viervoetige robots, geeft het lab van EPFL aan dat de voornaamste toepassing zal zijn op plekken waar robots of voertuigen met wielen niet kunnen komen. Denk hierbij aan onbegaanbaar terrein tijdens noodoperaties of verkenningsopdrachten. De robot kan zich over oneffenheden bewegen die 20% van de totale poothoogte zijn.

 
 

bron: EPFL

Foto's:

Robot loopt als een kat (video)

© Aandrijvenenbesturen.nl