DEN HAAG, 27 juni 2013 10:46

Investeringsfonds voor vernieuwende ondernemers Zuid-Holland

Er komt een nieuw investeringsfonds voor innovatieve bedrijven in Zuid-Holland. Via dit participatiefonds van circa 30 miljoen euro kunnen ondernemers onder voorwaarden krediet krijgen voor groeiplannen.

Dat schrijft minister Kamp van Economische Zaken (EZ) deze week in een brief aan de Tweede Kamer.

Financiering brandstof voor economie

'Financiering voor groeiplannen van ondernemers is de brandstof voor de economie,' aldus de bewindsman. 'Met dit investeringsfonds kunnen vernieuwende ondernemers in een belangrijke economische regio ondanks de economisch moeilijke tijden makkelijker aan krediet komen.' Het ministerie van Economische Zaken draagt 10 miljoen euro bij aan het fonds. De voorwaarden voor een investering zijn onder andere dat de aanvrager een innovatieve starter of snelle groeier is en dat de investeringsplannen voldoende financieel onderbouwd zijn.

Samenwerking overheden en kennisinstellingen

Het fonds is onderdeel van de nieuw op te richten Regionale Ontwikkelings Maatschappij (ROM) in Zuid Holland, dat per 1 januari 2014 moet starten. Naast het Rijk nemen de Provincie Zuid Holland, vijf Zuid Hollandse gemeenten en verschillende kennisinstellingen deel aan de ROM. De bestaande vier ROM's in Nederland hebben tot nu voor 265 miljoen euro geïnvesteerd in 370 bedrijven. In 2012 waren de ROM's betrokken bij 47% van het aantal investeringen in innovatieve starters.

Betere toegang tot financiering

Het Rijk zorgt met diverse regelingen voor betere toegang tot financiering voor kleine en grote bedrijven. In totaal staat er dankzij onder andere borgstelling- en garantieregelingen voor ongeveer 7 miljard euro aan kredieten en risicokapitaal uit.

bron: FME-CWM

Foto's:

Investeringsfonds voor vernieuwende ondernemers Zuid-Holland

© Aandrijvenenbesturen.nl