Laatste nieuws:

MINNEAPOLIS, MINNESOTA (VS), 6 juni 2013 11:01

AR Drone met gedachtenbesturing (video)

Onderzoekers van de University of Minnesota hebben een AR Drone 1.0 van Parrot aangesloten op de menselijke hersenpan. Met behulp van een soort EEG-muts kan een persoon met zijn of haar gedachten de bekende helikopter besturen.

'
1/1

In 2011 bedacht het team al een manier om proefpersonen een computergegenereerd vliegtuig op een beeldscherm te besturen. De onderzoekers hebben in de tussentijd niet bepaald op hun handen gezeten. In onderstaande video demonstreert het team hoe dezelfde techniek nu gebruikt kan worden om een echte quadkopter te kunnen besturen met je gedachten.

Bestuur een vliegende camera

Een proefpersoon krijgt een speciale muts op waarmee een zogeheten non-invasief electro-encefalogram (EEG) wordt geregistreerd. Deze data wordt omgezet in directe commando's voor de helikopter. Via een beeld van de camera aan boord van de AR Drone ziet de proefpersoon zijn positie. Door simpelweg te denken aan het dichtknijpen van beide vuisten stijgt de helikopter. Door alleen aan je linker vuist te denken gaat hij naar links, enzovoort. De besturingssignalen worden via WiFi doorgegeven aan de AR Drone.

Talent

Niet iedereen bleek echter in staat om een voldoende meetbaar signaal met zijn of haar hersenen te kunnen produceren. Tijdens tests waarbij proefpersonen in gedachten een balletje over een scherm moesten bewegen, bleek dat de één hier minder goed is was dan de ander. De proefpersonen met de beste score kregen de controle over de Parrot AR Drone.

Ook geeft onderzoeksleider Bin He toe dat de hele operatie onmiskenbaar trager is dan bijvoorbeeld via een joystick. Maar toch kan deze manier van besturen het verschil maken voor mensen die weinig tot geen mobiliteit hebben.

 

bron: Slashgear

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

Rotero Holland bv

Bege Aandrijftechniek BV

DIS Sensors

EUCHNER (Benelux) BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden