Laatste nieuws:

AMSTERDAM, 15 mei 2013 10:35

FME ondertekent Techniekpact: structurele aanpak van tekort aan technici

Bestuurders uit het onderwijs, het bedrijfsleven, van werkgevers, werknemers en de regio's samen met minister Bussemaker (OCW), minister Asscher (SZW), minister Kamp (EZ) en staatssecretaris Dekker (OCW) het Techniekpact in het Science Center NEMO ondertekend. FME ook was een van de ondertekenaars. FME is direct betrokken geweest bij de totstandkoming van het pact en is tevreden met het resultaat. FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming: "Het Techniekpact is gelukkig niet het zoveelste mooie analytische plan, maar een heuse ‘doe-agenda' geworden. Dus nu de schouders er onder."

'
1/1

Tijdens het FME Verkiezingsdebat in september 2012 werd voorgesteld dat bedrijven, onderwijsinstellingen en overheid de krachten zouden bundelen en een Techniekpact zouden sluiten. Doel van dat pact was een blijvende oplossing te vinden voor het tekort aan goed gekwalificeerde technici. Het idee voor een Techniekpact werd overgenomen in het regeerakkoord van het kabinet Rutte II.

Als vertegenwoordiger van de technologische industrie hamert FME er al jaren op dat het structureel tekort aan technici op termijn een groot risico vormt voor het behoud van de maakindustrie en daarmee voor de welvaart van Nederland. Dezentjé: "We moeten gaan voor een winnende strategie, die er voor zorgt dat we met een goed opgeleide beroepsbevolking ook straks nog fabrieken en laboratoria hebben in Nederland. Want als we die niet meer hebben, houden we niets meer over. Wij moeten onze kenniseconomie draaiende houden, voor onze verdienkracht en onze toekomstige welvaart."

Dat het Techniekpact een doe-agenda is geworden, is voor Dezentjé essentieel. "Er moet veel gebeuren. Arbeidsmarktrelevant opleiden is een kernpunt. Maar je moet al veel eerder beginnen, kleuters moeten al enthousiast worden gemaakt voor techniek en dat moet leiden tot de keuze voor een technische opleiding of studie. Als ze die keuze eenmaal hebben gemaakt, moeten we ervoor zorgen dat ze binnen de techniek blijven."

Concrete acties

Dezentjé: "Dit pact biedt daadwerkelijk een kansrijk toekomstperspectief aan zowel het bedrijfsleven als aan jongeren en al die anderen die hun technische talenten willen ontplooien. Alle betrokken partijen hebben de focus gericht op concrete en afrekenbare acties." Enkele voorbeelden:

  • In de regio gaan mbo-scholen en bedrijven afspraken maken over het opleidingsaanbod dat nodig is om de aansluiting met de arbeidsmarkt te verbeteren
  • De bekostiging van techniekonderwijs in het mbo blijft op peil
  • De kwaliteit van het technisch beroepsonderwijs krijgt een impuls, onder meer met ervaren vakmensen uit het bedrijfsleven voor de klas
  • Er komt structureel techniekonderwijs op de basisschool en bedrijven gaan daarbij helpen

  

Herwaardering industrie

Voor FME onderstreept dit pact de herwaardering van de industrie. De technologische industrie alleen biedt werk aan bijna een half miljoen mensen, plus een veelvoud aan indirecte banen. De sector heeft een omzet van 87 miljard, nog los van de spin-off. Dezentjé: "Met het Techniekpact is gekozen voor een structurele aanpak van het tekort aan technici en dat is cruciaal voor de verdienkracht van Nederland. Een sterke industriële basis is essentieel voor economische groei, dat is nog nooit zo duidelijk geweest als nu."

Een samenvatting van het Techniekpact 2020 is hier te downloaden.

bron: FME-CWM

Reacties (1)

Wederom een zoveelste initiatief voor verbetering van techniek onderwijs. Wanneer ziet de samenleving (lees: werkgevers) in dat techniek ook een specialisme is zoals advocatuur, economie of management, en dat een vergelijkbare verdienste de interesse direct verhoogt. Met dit soort plannen blijft het bij interesseren, waarschijnlijk zonder succes (resultaten uit het verleden). En zal de schaarste vanzelf tot hogere verdienste leiden, maar dan met het water aan de lippen.

jan

17-05-2013 op 08:46

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

EUCHNER (Benelux) BV

Bege Aandrijftechniek BV

DIS Sensors

Rotero Holland bv

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden