Laatste nieuws:

ZüRICH (ZWITSERLAND), 13 mei 2013 11:50

Robot met plakkerige voeten gaat bergen bedwingen (video)

De Eidgenössische Technische Hochschule (ETH) in Zwitserland heeft een robot met plakkerige voeten ontwikkeld. De robot kan een rotswand beklimmen, terwijl hij vijfmaal zijn eigen gewicht kan meedragen. Een uitkomst bij reddingswerk in de bergen, bouwen van wolkenkrabbers, of simpelweg het witten van een hoog plafond.

De robot beklimt een traptrede (links) en een plastic oppervlak (rechts)'
De robot beklimt een traptrede (links) en een plastic oppervlak (rechts)
1/1

Het geheim van de robot zit hem in zijn voetzolen. Deze worden snel verhit om een plastic stof op de voet te laten smelten die zich kortstondig hecht aan het te beklimmen oppervlak. Door steeds om en om de voeten te verhitten en te koelen, kan de robot weer loskomen en de volgende stap nemen.

Tot nu toe werkten veel klimrobots alleen op vlakke oppervlakten via kleine haartjes op hun voetzolen. Dit is te vergelijken met de manier waarop een gecko klimt. Als de hoek van de haartjes precies goed is blijven de haartjes vastzitten. Wordt de hoek veranderd, dan kan de voet weer loskomen.

Nadeel van beharing

Het nadeel van de robots met harige voetzolen (geen robot-Hobbits, red.) is dat de verbinding tussen voetzool en muur te zwak is om zware robots te tillen. Laat staan het tillen van zware lasten. Ook kan deze techniek moeilijk toegepast worden voor het beklimmen van ruwe oppervlakten.

De onderzoekers in Zwitserland zochten dus een andere invalshoek.
"Onze technologie gebruikt thermoplastische kleefstoffen, die veel sterker zijn dan de technologie achter klimsystemen van het gecko-type", aldus teamlid Liyu Wang.

Kleverige robotvoet

Deze kleefstoffen smelten bij ongeveer 70°C. Daarboven is er een temperatuur waarbij het vloeibaar is, maar toch een hoge kleefkracht heeft. De robot waarmee het team van ETH heeft getest gebruikt weerstanden om het materiaal tot die temperatuur te verhitten. Zodra één van de voeten weer afgekoeld moet worden om de volgende stap te nemen, wordt de kleefstof afgekoeld door elektrische elementen die het thermo-elektrisch effect gebruiken om de voet af te koelen.

De warme kleefstof vloeit makkelijk in kleine oppervlaktegaten, aldus Wang. Hierdoor kan de robot "complex verticaal terrein" beklimmen. In een test klom een tweevoetige robot van net iets meer dan één kilo met een lading van zeven kilo muren op van hout, plastic, steen en aluminium.

"We willen dit gebruiken om rotswanden en andere complexe natuurlijke omgevingen te beklimmen, waar nog geen andere klimtechniek tot in staat is", aldus Wang.

 

bron: New Scientist

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

EUCHNER (Benelux) BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Bege Aandrijftechniek BV

Rotero Holland bv

DIS Sensors

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden