BEIJING, CHINA, 24 april 2013 15:13

Robot als 'noodle-chef'

Noedelmakers in China moeten het steeds vaker afleggen tegen speciale robots die in restaurants worden geïnstalleerd. Die zijn goedkoop, werken snel en gaan onvermoeibaar uren door. De Jinhe Noodle Shop in Beijing heeft sinds februari zo'n robot in dienst. Restauranteigenaar Zhao is er weg van en hij vertelde tegen het Chinese Xinhua News Agency dat de robot zijn werk prima doet.

Er zijn in China verschillende technieken om noedels te maken. Een daarvan is ‘pellen', waarbij de noedel wordt afgesneden van een stuk stevig deeg. De robots werken ook op deze manier en gooien de noedels voor de ogen van de eters direct in kokend water.

Voor Zhao en al meer dan 3000 andere restauranthouders in China was de keus niet moeilijk. Een kok die hetzelfde werk doet verdient ongeveer 40,000 yuan (€ 5000) per jaar, terwijl de robot hem slechts 10,000 yuan kost. En geen enkele menselijke kok kan zo onvermoeibaar doorwerken. Terwijl de technologie beter wordt, daalt de kostprijs van deze robots. Cui Runguan, de uitvinder en fabrikant ervan, heeft al vier patenten voor de techniek.

Dat mensen kunnen worden vervangen door robots die sneller en goedkoper werken, is een idee dat Chinese werkers blijft achtervolgen. "Chinese bedrijven beginnen robots te overwegen als het salaris voor een geschoolde medewerker boven de 50,000 yuan per jaar uit komt," zei Tan Xueke, manager bij Xinsong Robot Automation Company in Shenynang, tegen Xinhua News Agency.

De repeterende bewegingen die voorkomen bij het klaarmaken van sommig voedsel lenen zich bij uitstek voor automatisering. In Japan worden al robots gebruikt om sushi te maken en een robot in San Francisco serveert tot 240 hamburgers per uur. Maar waar robotkoks in restaurants nog een nieuwigheid zijn voor de gasten, vindt er elders in China op veel grotere schaal een invasie van andere robots plaats. Zo begon Foxconn vorig jaar november met het vervangen van 1 miljoen medewerkers door robots. En die metamorfose gaat snel. In februari meldde het bedrijf al dat er geen nieuw personeel meer wordt aangenomen. Dat komt deels door loonsverhogingen, zodat medewerkers langer bij het bedrijf blijven werken, maar het is zeker ook een weloverwogen beslissing om de automatisering in de fabrieken te versnellen.

Volgend jaar is China naar verwachting de grootste robotmarkt ter wereld. En dat is zeker voor degenen die hun baan verliezen bij bijvoorbeeld Foxconn en de Jinhe Noodle Shop maar moeilijk te verteren.

Foto's:

noedelbot

Een legertje noedelrobots. Volgend jaar is China de grootste robotmarkt ter wereld.

© Aandrijvenenbesturen.nl