DEVENTER, 24 april 2013 16:57

Daar heb je Flipper - maar dan anders (video)

Een groep onderzoekers in de VS heeft een robot ontwikkeld - gebaseerd op een zeeschildpad - om de mechanica achter het lopen kruipen op complexe oppervlakken te helpen begrijpen: de Flipperbot.

De Flipperbot is op 24 april gepresenteerd in het tijdschrift Bioinspiration and Biomimetics van IOP Publishing. De robot is ontworpen om te onderzoeken hoe levende organismen als zeeschildpadden, zeeleeuwen en slijkspringers hun vinnen en flippers gebruiken om zich bijvoorbeeld op een oppervlak als zand voort te bewegen. Het artikel is hier te vinden: http://iopscience.iop.org/1748-3190/8/2/026007

Servomotoren

De 19 cm lange robot is gebouwd door Nicole Mazouchova, van professor Daniel Goldman's Complex Rheology and Biomechanics (CRAB) Lab op het Georgia Institute of Technology, en dr Paul Umbanhowar van Northwestern University. De robot weegt 790 g en gebruikt geen poten of wielen, maar kruipt met behulp van twee flipperachtige voorste ledematen. Beide worden afzonderlijk door kleine servomotoren en hebben dunne lichtgewicht flippers aan hun uiteindes. Tijdens de studie is de robot getest op een bed van maanzaad van 122 cm lang en gefilmd met een hogesnelheidscamera.

Nieuwe generatie

De onderzoekers hopen dat de resultaten van hun studie van flipper-gebaseerde voortbeweging een inspiratiebron kan zijn voor het ontwerp van een nieuwe generatie terreinrobots die kunnen zwemmen en lopen met dezelfde ‘ledematen'. Bovendien, zouden hun bevindingen kunnen leiden tot een beter begrip van de evolutionaire ontwikkeling van vinnen en flippers toen visachtigen zich op het land gingen begeven enkele honderden miljoen jaren geleden.

Foto's:

flipper

Daniel Goldman en Nicole Mazouchova bekijken hoe FlipperBot zich voortbeweegt door het maanzaad. (foto: Georgia Tech Photo/Gary Meek)

© Aandrijvenenbesturen.nl