Laatste nieuws:

LULEå (ZWEDEN), 24 april 2013 16:37

Grootste automatiseringsproject in Europa van start

Recent is het Arrowhead-project van start gegaan - het grootste onderzoeksproject voor automatiseringsontwikkeling ooit in Europa. Het project wordt gecoördineerd door de Zweedse Luleå University of Technology. Een van de mogelijke, concrete doelen is het halveren van het energieverbruik van de 4,5 miljoen liften in Europa.

Jerker Delsing, professor aan de Zweedse Luleå University of Technology en coordinator van Arrowhead - het grootste automatiseringsproject ooit in Europa. (bron: Peter Olofsson)'
Jerker Delsing, professor aan de Zweedse Luleå University of Technology en coordinator van Arrowhead - het grootste automatiseringsproject ooit in Europa. (bron: Peter Olofsson)
1/1
Arrowhead moet gaan aantonen, door de ontwikkeling van geavanceerde technieken, hoe technologische ‘entiteiten' onafhankelijk kunnen samenwerken om energieverbruik te optimaliseren en zo de concurrentiekracht van de industrie kunnen vergroten en het milieu kunne helpen. Dit gebeurt binnen de maak- en procesindustrie, energieopwekking, elektrische mobiliteit (elektrische auto's) en ‘slimme' steden (verkeerslichten).

Simpel

In de toekomst zullen er miljarden verbonden entiteiten in de wereld zijn. Het doel van Arrowhead is het ontwikkelen van moderne technologie om het deze entiteiten mogelijk te maken onderling te communiceren en diensten uit te wisselen. Dit zal bijdragen aan het verminderen van de vraag naar energie en van het waterverbruik - en de negatieve effecten op het milieu. De kern van de technologie moet zo simpel zijn dat dezelfde technologie functioneert in compleet verschillende entiteiten", zegt projectcoördinator Jerker Delsing, professor op de Luleå University of Technology.

Productie goedkoper

Industriële productie zou, met Arrowhead, flexibeler en goedkoper kunnen worden, zonder dat dit van invloed is op het milieu. Wanneer verschillende technologische systemen in staat zijn hun samenwerking op verschillende niveaus te automatiseren en rekening te houden met verschillende parameters om het energiegebruik te optimaliseren op basis van de energieprijs en de milieubelasting, zal produceren goedkoper worden. "Dat levert concurrentievoordeel op en tegelijkertijd kan de gemeenschap haar milieudoelstellingen bereiken, aldus Jerker Delsing.

Voorop

Europa loopt momenteel voorop in automatisering. Meer dan twinitig grote industriële ondernemingen binnen de automatisering, zoals , Schneider, Metso, Thales, Acciona, SKF en Honeywell, zijn betrokken bij Arrowhead. Aanvullend zijn meer dan dertig MKB-ondernemingen bij het project betrokken en meer dan twintig Europese onderzoeksinstituten en universiteiten. Het budget bedraagt 68 miljoen. Het project heeft een looptijd van vier jaar en zal voor een groot deel worden gebaseerd op ‘publieke demonstraties'.

4,5 miljoen liften

Een van daarvan wordt dus mogelijk het halveren van het energieverbruik van de 4.5 miljoen liften in Europa. Die liften gebruiken gezamenlijk jaarlijks 16-17 GWh. "Een slimme lift kan worden gebruikt als generator. Omdat de lift zelfstandig kan communiceren met het gebouw of oplaadstations voor elektrische auto's in de nabije omgeving, kunnen ze 's ochtends elektriciteit lenen. Aan het einde van de werkdag kan de lift als generator dienen, omdat hij alle mensen naar beneden brengt, door kinetische energie om te zetten in elektrische energie. Elektriciteit van de lift wordt automatisch teruggevoerd naar de ventilatie-, koelings- en verwarmingssystemen van het gebouw en de elektrische auto's die opgeladen worden", zegt Jerker Delsing. 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

DIS Sensors

Bege Aandrijftechniek BV

Rotero Holland bv

EUCHNER (Benelux) BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden