Laatste nieuws:

ROTTERDAM, 17 april 2013 22:20

Imago onderhoudsbranche loopt 15 jaar achter

Onlangs bespraken vertegenwoordigers van brancheverenigingen het thema ‘Who's Next' op de openingsdag van de driedaagse technologie- en onderhoudsexpo Maintenance Next. In de ontbijtsessie werd ingegaan op het paradoxale verschijnsel dat de jeugdwerkeloosheid omhoog gaat, terwijl er in ‘de techniek' nog veel werk is.V.l.n.r.: Roelf Venhuizen van Profion, Cees Alderliesten van Deltalinqs, Lex Besselink van Dutch Institute World Class Maintenance, Piet van der Linden van de NVDO en Ton Huibers van Vlisco Nederland, Maintenance Manager van het jaar 2013. '
V.l.n.r.: Roelf Venhuizen van Profion, Cees Alderliesten van Deltalinqs, Lex Besselink van Dutch Institute World Class Maintenance, Piet van der Linden van de NVDO en Ton Huibers van Vlisco Nederland, Maintenance Manager van het jaar 2013.
1/1

Roelf Venhuizen, voorzitter van Profion, roept de onderhoudsindustrie op om ‘uit de kast' te komen en haar imago op te poetsen: "Bedrijven moeten nóg meer laten zien hoe leuk het is om in de techniek te werken". Cees Alderliesten van Deltalinqs vindt dat onderhoud meer gepositioneerd moet worden als volwassen vakgebied: "MBO-scholieren kiezen nu vaak voor meer sexy opleidingen in constructie en engineering waar het onderhoudsvak mee moet concurreren." Lex Besselink van Dutch Institute World Class Maintenance haakt hierop in: "Zonder onderhoudsmensen staat de wereld stil en dat mogen we veel nadrukkelijker uitdragen."

Bedrijven aan zet

De recent tot Maintenance Manager van het jaar 2013 uitgeroepen Ton Huibers van Vlisco Nederland opende de expo officieel met het verwijderen van een strook hoogwaardig textiel dat zijn bedrijf produceert voor de Afrikaanse markt. Hij is van mening dat er veel over de arbeidsmarkt gesproken wordt door overheden en opleiders, maar dat juist bedrijven duidelijkheid moeten geven over werk en carrière in de techniek en goed voor hun mensen moeten zorgen. Zoals Roelf Venhuizen van Profion aanvult: "Industriële bedrijven moeten stageplaatsen blijven aanbieden, ook als het economisch even tegenzit".

Lex Besselink, directeur van Dutch Institute World Class Maintenance, legt de verantwoordelijkheid voor de arbeidsmarktproblematiek ook bij bedrijven: "Zorg op innovatieve wijze dat huidige medewerkers optimaal worden ingezet en benut! Ga aan de slag met Hands on Tool Time, Maintenance Kennis Management, scholing, verantwoordelijkheid, mede-eigenaarschap, innovatieve vormen van samenwerken in de keten en met concullega's."

Over de grens

Voor het oplossen van het dreigende tekort aan goed geschoold personeel in de Nederlandse onderhoudsindustrie wordt ook buiten de landsgrenzen gedacht. Lex Besselink van Dutch Institute World Class Maintenance roept op om Europees te denken: "Maak gebruik van de Europese arbeidsmarkt en de jonge talenten in andere EU-lidstaten, overwin taalbarrières en culturele verschillen! Speel in op min of meer gestandaardiseerde kennis en kunde in de maintenance sector, van laswerk tot steigerbouw, van procesengineering tot high tech systems. Een procesinstallatie in Spanje wordt op dezelfde manier onderhouden als in Nederland en bovendien vergroten Europese medewerkers de exportmogelijkheden van het bedrijf." Roelf Venhuizen van Profion stelt zelfs internationale branding voor door gebruik van de aanduiding ‘Powered by Dutch Technology'.

Piet van der Linden van de NVDO geeft aan dat het tot 2020 ‘hens aan dek' zal zijn: "Het is goed dat er veel initiatieven zijn voor de arbeidsmarkt, maar ik hoop dat ze op tijd zijn om de situatie te stabiliseren."

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

Rotero Holland bv

EUCHNER (Benelux) BV

Bege Aandrijftechniek BV

DIS Sensors

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden