Laatste nieuws:

, 14 april 2013 21:57

Burn-out jongeren meestal niet van werk

Er verschijnen steeds meer berichten over relatief jonge mensen met burn-out klachten. Vroeger waren jongeren tot 35 jaar nog de meest vitale werknemers van Nederland. Nu moeten ze collega`s van 35 ... 44 jaar op dat punt laten voorgaan. Hebben jongeren het dan zoveel zwaarder in hun werk?

Het percentage psychisch vermoeide medewerkers met burn-outrisico is begin deze eeuw sterk gedaald, behalve bij jongeren tot 35 jaar.'
Het percentage psychisch vermoeide medewerkers met burn-outrisico is begin deze eeuw sterk gedaald, behalve bij jongeren tot 35 jaar.
1/1
Een trendstudie op een omvangrijke databank met werknemersenquêtes vanaf 1995 laat zien dat de omslag ongeveer 10 jaar geleden plaatsvond en dat de oorzaken van het hogere burn-outrisico vooral buiten het werk gezocht moeten worden.

Moe

Dat je van werken moe wordt is op zich niet erg. Als je tussendoor maar voldoende kunt uitrusten. Wie echter jaren onder stress werkt en tussendoor onvoldoende herstelt, raakt psychisch vermoeid. En dat kan een scala aan nare gevolgen hebben. Psychisch vermoeide mensen zijn bijvoorbeeld minder creatief in hun werk, zijn vaker betrokken bij ongelukken, zijn vatbaarder voor infectieziekten, krijgen vaker hart- en vaatziekten en hebben een grotere kans op burn-out.

Onderzoeksbureau SKB meet de mate van psychische vermoeidheid in de werkbelevingsonderzoeken die zij sinds 1995 bij duizenden organisaties verzorgt. De geanonimiseerde antwoorden van 1,2 miljoen respondenten zijn opgenomen in een landelijke databank. SKB gebruikt die om onderzochte bedrijven te benchmarken met sectorgenoten. Trendonderzoek op deze databank naar psychische vermoeidheid laat zien dat tussen 2000 en 2005 een omslag heeft plaatsgevonden. De jongeren zijn niet meer de vitaalste werknemers.

Maar niet van werken

Het percentage psychische vermoeide werknemers van 35 jaar en ouder is in de periode 2000 - 2010 met 4 tot 5 % gedaald; dat van de jongste leeftijdsgroep is (vrijwel) gelijk gebleven. In de jaren voor de eeuwwisseling heeft de jongste leeftijdsgroep het laagste percentage psychische vermoeide werknemers. Tien jaar later is dat omgedraaid. Nu bevat de jongste leeftijdsgroep procentueel meer psychisch vermoeide werknemers dan de leeftijdsgroep daarboven.

SKB heeft onderzocht of er factoren in het werk zijn aan te wijzen die het hogere percentage psychisch vermoeide werknemers bij de jongste leeftijdsgroep (ten opzichte van de leeftijdsgroep daarboven) zouden kunnen verklaren. Dat blijkt echter niet het geval te zijn.

Jongere werknemers ervaren de eisen die het werk aan hen stelt doorgaans als minder zwaar dan hun oudere collega`s. De hulp- en energiebronnen in het werk die er voor deze leeftijdsgroep toe doen, scoren ook gunstiger. Op grond van deze bevindingen concludeert SKB dat de oorzaken waarom meer jongere medewerkers psychisch vermoeid zijn dan hun 10 jaar oudere collega`s, buiten het werk gezocht moeten worden.

Reacties (2)

Dat jongere mensen meer vermoeid zijn dan hun oudere collega’s vinden wij vaak in twee dingen terug in onze praktijk. 1 jongeren nemen zichzelf erg serieus en zijn vaak bang om fouten te maken waardoor ze vele ballen in de lucht willen blijven houden, waar oudere collega’s vaak de schouders over ophalen. 2 jongere mensen hebben nagenoeg allemaal een tweede leven te onderhouden op het internet in de vorm van social media. Zaken als facebook, Twitter, Youtube, LinkedIn en overige social media initiatieven kosten veel ‘platte tijd’. Hiermee bedoel ik te zeggen dat er weinig diepgang zit in deze vorm van communicatie en dat het vooral allemaal ‘leuk’ moet zijn. Bij nog jongere mensen zoals studenten en jongeren aan het voortgezet onderwijs spelen deze twee zaken nog meer mee en komt het aspect om er vooral bij te willen horen en niet te veel op te vallen er nog eens bovenop. Ook hier is het aantal mensen wat continu moe is enorm. Leon Brinkers burn-out specialist @deopening.nl

Leon Brinkers

16-04-2013 op 17:40

Komt waarschijnlijk door de digitale stress die iedereen tegenwoordig heeft. Overal bereikbaar, nooit rust.

Bart

16-04-2013 op 09:50

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rotero Holland bv

EUCHNER (Benelux) BV

Bege Aandrijftechniek BV

DIS Sensors

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden