DEN HAAG, 9 april 2013 20:42

Werkbezoek André Kuipers en Paul de Krom technologische industrie

Techniekpact-boegbeeld Paul de Krom, -ambassadeur André Kuipers, FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming en dertig ROC-studenten hebben in het kader van het Techniekpact een werkbezoek gebracht aan Siemens Nederland. Daar werd een rondleiding bij de elektronicagigant verzorgd door Siemens-topman Ab van der Touw.

Dezentjé: "Met dit werkbezoek onderstrepen we het belang van meer technici. Als er niet snel wat gebeurt, zal het tekort over drie jaar zijn opgelopen tot 155 000. Het is een van de belangrijkste groeibelemmeringen voor onze technologische bedrijven. Het is goed dat dit probleem nu breed wordt onderkend en dat het kabinet sámen met onderwijs en bedrijfsleven in actie komt."

Programma's verbeteren

Er zijn al veel initiatieven om instroom in techniek te bevorderen, juist vanuit de bedrijven. Dezentjé: "Het Techniekpact is niet bedoeld om nieuwe initiatieven te ontwikkelen, maar om bestaande programma's te verbeteren en te versnellen. Het gaat erom dat overheid, onderwijs en bedrijfsleven gezamenlijk de grote problemen oplossen. Daarom ben ik blij met de toezegging van minister Bussemaker van Onderwijs dat zij serieus werk wil maken van arbeidsmarktrelevantie in het opleidingsaanbod en dat ze bovendien onderkent dat techniekstudies meer geld moeten krijgen dan andere studies omdat ze nu eenmaal duurder zijn."

Stages en gastdocenten

FME ziet het Techniekpact als kans om extra stappen te zetten en neemt daarin het voortouw. Dezentjé: "Zo gaan we onze bedrijven stimuleren docentstages en gastdocenten aan ROC's en Hogescholen aan te bieden. We willen ook graag een bijdrage leveren aan het ontwikkelen van leven-lang-leren programma's in de Centers of Expertise van het HBO. We gaan investeren in de scholing van praktijkdocenten. En onze leden worden nog meer gestimuleerd om actief mee te doen aan Jetnet, het programma om havo/VWO-scholieren enthousiast te maken voor een technische studie." Dezentjé benadrukt dat het Techniekpact geen doel op zich is, "maar we bouwen hier aan de toekomst van het verdienvermogen van Nederland. Zonder technici geen sterke industriële basis. En zonder een krachtige industrie holt de economie achteruit. Zoveel heeft de crisis wel duidelijk gemaakt."

Foto's:

kuipers

Paul de Krom, André Kuipers en Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink bekijken de accu van de Burton, de eerste elektrische sportwagen in Nederland.

© Aandrijvenenbesturen.nl