Laatste nieuws:

JöNKöPING (ZWEDEN), 5 april 2013 09:00

Anybus X-gateway missende schakel tussen robotcel en netwerk

Net als de meeste geavanceerde automatiseringssystemen, moeten ook de robotcellen van het Zweedse Svensk Industriautomation (SVIA) communiceren met een ‘fabrieksbreed’ netwerk. Deze communicatie verloopt soms met problemen. Maar voor de op DeviceNet-gebaseerde robotcellen heeft SVIA een universele oplossing gevonden.

Een Anybus X-gateway zorgt voor de conversie tussen het DeviceNet systeem van de robot en het Profibus-netwerk van de eindklant.'
Een Anybus X-gateway zorgt voor de conversie tussen het DeviceNet systeem van de robot en het Profibus-netwerk van de eindklant.
1/1

SVIA is een automatiseringsbedrijf uit het Zweedse Jönköping, dat robotsystemen ontwikkelt voor klanten in de Scandinavische landen, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Nederland en de Verenigde Staten. De systemen worden geassembleerd tot robotcellen die kunnen communiceren met bijvoorbeeld andere systemen in een fabriek.

Pickvision

De kern van de robotcel is het eigen visiesysteem van SVIA, genaamd Pickvision, dat nauwkeurig detecteert hoe een bepaald object op een transportband wordt geplaatst en zo een robot in staat stelt het object op te pakken.

"Onze kracht ligt in de eenvoud," zegt Anders Mandorsson, ontwerper en projectmanager bij SVIA. "Met behulp van de Pickvision-software kunnen gebruikers een foto van het object maken dat van de band moet worden gepakt. De software detecteert automatisch de vorm van het object en elke keer dat deze vorm verschijnt voor de camera, ‘weet' de robot hoe hij deze moet oppakken."

Elk netwerk

"Een paar jaar geleden hebben we een robotcel gebouwd voor een klant die mij toegang beloofde tot hun Profibus-systeem, maar al na een tijdje bleek dat ons systeem alleen was bedoeld als een aparte node in hun netwerk. Toen ontdekten we de Anybus X-gateways van HMS. We hebben er een geprobeerd in een van onze schakelkasten en hij bleek de conversie tussen ons op DeviceNet gebaseerde systeem en het Profibus-systeem van de klant op een zeer elegante manier uit te voeren", aldus Mandorsson.

‘Vertaler'

SVIA's robotcellen worden meestal geleverd met robots van ABB, die werken op een DeviceNet-netwerk. De robots kunnen makkelijk communiceren met een ander DeviceNet-netwerk, maar als ze worden aangesloten op een ander netwerk, bijvoorbeeld een Profibus-netwerk (via een PLC van Siemens) of een EtherCAT-netwerk (via een PLC van Beckhoff) is er een ‘vertaler' nodig. Anybus X-gateways zorgen voor de conversie tussen de twee netwerken met behulp van ingebouwde software die de telegrammen enerzijds herstructureert en ze anderzijds begrijpelijk maakt. De configuratie wordt binnen enkele minuten uitgevoerd met de Anybus Configuration Manager software, zodat programmering niet nodig is.

Niet meer nadenken

"Eerlijk gezegd denken we niet veel meer na over netwerken," zegt Anders Mandorsson. "Wanneer we een robotsysteem bouwen, bestellen we gewoon de X-gateway die converteert naar het industriële netwerk van de klant - we pluggen die in en het werkt."

Meer info over de Anybus X-gateways van HMS? Hescon, Nederlandse vertegenwoordiger van HMS Industrial Networks is op de MOCON te vinden op stand A1023.

Lees het complete artikel over SVIA in AB nummer 4.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (7)...

Rotero Holland bv

Rollon Lineairtechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Bege Aandrijftechniek BV

Pilz Nederland

EUCHNER (Benelux) BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden