Laatste nieuws:

ZOETERMEER, 4 april 2013 11:15

Provincie Noord-Holland investeert € 85 miljoen in duurzaamheid

De provincie Noord-Holland investeert de komende vijf tot tien jaar tot € 85 miljoen in projecten om ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie en duurzame economie verder te stimuleren.

'
1/1

Gedeputeerde Staten hebben dat dinsdag 19 maart 2013 besloten. Voor dit doel wordt een Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland (PDE-NH) opgericht, dat participaties aan kan gaan op het terrein van bijvoorbeeld biomassavergassing, duurzaam bouwen, zonne-energie of wind op zee. Dit zullen vaak nieuw op te starten projecten zijn die op de lange termijn weliswaar kansrijk worden geacht, maar die problemen hebben om de financiering rond te krijgen.

Het Participatiefonds Duurzame Economie is een uitwerking van het coalitieakkoord om te komen tot een Duurzame Energiefonds met een omvang van € 85 miljoen. Er is gekozen om het Fonds breder in te zetten omdat dit beter aansluit bij de ambities van de provincie en bij het uitgangspunt dat niet alleen wordt ingezet op het stimuleren van duurzame energie vanwege de milieudoelstellingen, maar vooral ook vanwege de economische potentie van de sector en de werkgelegenheid die dat biedt. Het wordt een zogeheten ‘revolverend' fonds. Dat betekent dat mogelijke winsten uit participaties terugvloeien in het fonds en opnieuw kunnen worden uitgezet.

Fasering

Het Fonds wordt gefaseerd ingevoerd, waarbij Gedeputeerde Staten voorstellen om te beginnen met de openstelling van een eerste tranche van € 30 miljoen. Als het bedrag bijna volledig is gebruikt voor participaties doen GS opnieuw een voorstel aan PS om de volgende tranche beschikbaar te stellen.

Volgens GS zou dat dan ook een goed moment zijn om te kijken of het Fonds nog altijd voldoet aan de verwachtingen en wat bijvoorbeeld de (maatschappelijke) opbrengsten uit het Fonds zijn en hoe de markt zich op dat moment ontwikkelt. Ook is er dan de mogelijkheid om bijvoorbeeld het investeringsreglement aan te scherpen.

Beheer

Voor PDE wordt een externe fondsbeheerder geworven, maar Gedeputeerde Staten moeten als aandeelhouder wel bij elke investeringsaanvraag toestemming verlenen.

Gedeputeerde Jaap Bond van Duurzame Energie is tevreden met het resultaat: ‘Het is een lang en complex proces geweest, vooral ook omdat we wilden kijken wat nu de beste manier is om zo'n fonds in te richten. Dit voorstel aan Provinciale Staten voldoet uitstekend aan de behoefte, ambitie en wensen van de provincie ten aanzien van duurzame energie en duurzame economie, terwijl we tegelijkertijd een prima mix hebben weten te realiseren van onafhankelijkheid van beheer en beheersbaarheid van een fonds met deze omvang'.

Het voorstel om tot een Participatiefonds Duurzame Economie te komen wordt nu voorgelegd aan Provinciale Staten. Indien PS kunnen instemmen met de voordracht kan het Fonds in de loop van het derde kwartaal van 2013 operationeel zijn.

bron: FME-CWM

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

Rotero Holland bv

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Bege Aandrijftechniek BV

DIS Sensors

EUCHNER (Benelux) BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden