Laatste nieuws:

UTRECHT, 25 maart 2013 10:37

Lente in hightech-land

"Het is lente in hightech-land", zei Amandus Lundqvist, boegbeeld van het topteam HTSM, op het Holland High Tech Event, dat op de eerste lentedag plaatsvond in Utrecht. En daarbij refereerde hij ongetwijfeld ook aan de 4 miljoen euro die de minister van EZ beschikaar stelt.

Amandus Lundqvist'
Amandus Lundqvist
1/1

Het gaat goed met de Nederlandse technologiesector, aldus Lundqvist. "Terwijl de Nederlandse economie vorig jaar met 1 procent daalde, groeide de technologiebranche 3 procent". Die groei is nodig om te voldoen aan de ambitie om in 2020 te behoren tot de wereldtop-5 van kenniseconomieën.

Ander goed nieuws is volgens Lundqvist dat het MKB al flink meedoet aan innovatie. Er zijn weliswaar heel wat MKB'ers die niet willen innoveren, maar toch blijkt dat zo'n 70% van de beschikbare subsidiegelden voor technologie gaat naar kleine en middelgrote ondernemingen.

MIT

Het ministerie van Economische Zaken maakte tijdens het event bekend dat MKB-bedrijven in de topsector High Tech Systemen en Materialen als een van de eerste topsectoren gebruik kunnen maken van de nieuwe MIT-regeling. Dit jaar komt via deze regeling 4 miljoen euro beschikbaar om innovatie in het mkb binnen de topsector HTSM extra te bevorderen.

Amandus Lundqvist: "De weg naar nieuwe kennis en nieuwe samenwerkingspartners is voor MKB-bedrijven vaak lastig te vinden. Binnen de topsector HTSM zijn veel MKB-bedrijven al goed aangesloten. Door deze nieuwe regeling kunnen nog meer innovatieve bedrijven worden ondersteund."

Drie instrumenten

Het mkb-bedrijfsleven is cruciaal voor innovatie en voor de versterking van de economie. Voor deze bedrijven binnen de hightechsector worden drie instrumenten beschikbaar gesteld: de kennisvouchers, de R&D-samenwerkingsprojecten en netwerkactiviteiten. Met de inzet van deze drie instrumenten wil de topsector ervoor zorgen dat innovatieve bedrijven nog beter kunnen aansluiten op de innovatieagenda en in het bijzonder op de zestien roadmaps van de topsector HTSM. Daarnaast moet met de inzet van de kennisvouchers de drempel naar samenwerking met kennisinstellingen worden verlaagd, zodat bedrijven makkelijker van die kennis gebruik kunnen maken. Ook wordt samenwerking gestimuleerd. Uiteindelijk draait het allemaal om een groter bereik en betrokkenheid van innovatieve MKB-bedrijven.

  • Kennisvouchers: Hiermee bereikt de topsector ruim 500 innovatieve MKB'ers. De herintroductie van dit succesvolle instrument is erop gericht om bedrijven gebruik te laten maken van de kennis die bij kennisinstellingen beschikbaar is. De kennisvoucher heeft een waarde van maximaal 3750 euro en wordt aan een MKB-ondernemer verstrekt, die samen met een kennisinstelling een kennisoverdrachtproject wil uitvoeren. In totaal is hiervoor 1,9 miljoen euro beschikbaar.
  • R&D-samenwerkingsinstrument: Met dit instrument worden projecten ondersteund waarbij minimaal twee MKB-bedrijven samenwerken op het gebied van industrieel en experimenteel onderzoek. Het maximale subsidiebedrag bedraagt 75.000 euro per deelnemende ondernemer, met een maximum van 150.000 euro per samenwerkingsproject. In totaal is hiervoor 1,9 miljoen euro beschikbaar.
  • Netwerkactiviteiten: Kennisdeling en het bevorderen van netwerkstructuren tussen mkb-ondernemers is van groot belang. De subsidie is gemaximeerd op 200.000 euro en wordt verstrekt voor het uitvoeren van netwerkactiviteiten.

Groeiambitie van de Nederlandse sector High Tech Systemen en Materialen

Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen in de topsector High Tech Systemen en Materialen (HTSM) onderscheiden zich door hun technologische excellentie en behoren in hun marktsegmenten tot de wereldtop. De groeiambitie van de HTSM sector is het verdubbelen van de export van € 32 miljard in 2009 tot € 77 miljard in 2020. Exportcijfers tonen aan dat High Tech en Materialen de exportfactor voor Nederland is, en daarmee van groot belang voor de Nederlandse economie.

Nederland is onderscheidend in technologische excellentie en behoort in niches tot de wereldtop. Dit is gebaseerd op een eeuwenlange ervaring in pragmatische, technische oplossingen en cross-overs, passend bij de Nederlandse, anti-hiërarchische cultuur. De Nederlandse hightech sector brengt oplossingen voor de huidige wereldwijde maatschappelijke uitdagingen op het gebied van gezondheid & welzijn, mobiliteit, energie, veiligheid en het klimaat.

De stichting Holland High Tech bundelt de krachten van Nederlandse hightechbedrijven, kennisinstellingen en overheid, om samenwerking en innovatie in topsector High Tech Systemen & Materialen (HTSM) te bevorderen, belangen te behartigen en het hightech ecosysteem te versterken. Als Holland High Tech profileert de gezamenlijke Nederlandse HTSM-sector zich tevens als mondiale ‘hightechspeler' en Nederland als ‘the place to be' voor hightechbedrijven, kenniswerkers, onderzoeksinstellingen en studenten. Ook stelt deze krachtenbundeling de sector in staat de kansen die opkomende markten bieden beter te benutten.

http://www.hollandhightech.nl/  

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (12)

22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
23 april 2024 - Stuttgart (D)
Control
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden