Laatste nieuws:

WENEN (OOSTENRIJK), 21 maart 2013 13:10

Robot 'Hobbit' zorgt voor oudjes (video)

6 Europese universiteiten ontwikkelen samen een sociale robot die senioren en ouderen ondersteunt om langer thuis te wonen. Het onderzoeksproject, HOBBIT gedoopt, is een initiatief vanuit de Europese Unie.

'
1/1

In een recent EG-rapport (De 2012 Vergrijzingsverslag), staat dat het aandeel ouderen in de samenleving stijgt van 17% naar 30% in 2060. Dit betekend een zwaardere belasting voor de gezondheidszorg en de economie. Veel van die ouderen hebben hulp nodig bij dagelijkse activiteiten en zullen steeds meer tijd doorbrengen in verpleeghuizen. Het is onduidelijk wie dat gaat betalen en hoe.

Robot helpt oudere langer thuis te wonen

De robotica-industrie hoopt dat technologie een oplossing biedt. Sociale servicerobots kunnen hierbij letterlijk en figuurlijk een helpende hand bieden. De acceptatie, bruikbaarheid en betaalbaarheid moeten wel worden verbeterd voor een succesvolle introductie in de huizen van oudere mensen.

HOBBIT

Wereldspelers die zich nu bezighouden met zorgrobots richten zich op robots die goed zijn in het uitvoeren van één enkele taak, of robots met menselijke trekjes. Voor ouderen moeten het robots worden waar je zelf niet zoveel aan kunt veranderen.

Hobbit introduceert het idee van wederzijdse zorg. Het projectteam wil de mogelijkheid creëren dat de mens kan zorgen voor de robot als een huisgenoot. Hierdoor zouden echte gevoelens en genegenheden worden gecreëerd, wat de acceptatie ten goede komt en mensen hopelijk sneller hulp laat aanvaarden van een robot.

Met deze robot wil het HOBBIT project volgens coördinator Markus Vincze "een robotische oplossing bieden die de gezondheid en kwaliteit van leven voor senioren zal bevorderen en ze in staat stelt langer onafhankelijk thuis te blijven wonen."

 

bron: Hobbit Project

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (9)

16 april 2024 - Veldhoven
Manufacturing Technology Conference
16 april 2024 - Veldhoven
CLEAN EVENT
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden