Laatste nieuws:

MARS (RUIMTE), 4 maart 2013 10:54

Curiosity Mars rover staat stil na computerstoring

Een computerstoring heeft er vorige week voor gezorgd dat NASA’s Mars rover Curiosity moest overschakelen naar een backupcomputer, terwijl engineers het probleem proberen op te lossen. Tot die tijd staat Curiosity in ‘safe mode’ stil. Zodra de backupcomputer is geupdatet zal de rover weer operationeel worden.

Een zelfportret van Curiosity, genomen op 3 februari 2013. (Foto: ASA/JPL-Caltech/MSSS)'
Een zelfportret van Curiosity, genomen op 3 februari 2013. (Foto: ASA/JPL-Caltech/MSSS)
1/1

“We zitten nu nog aan het begin van het proces”, zei Richard Cook, projectmanager van Curiosity een paar dagen geleden. “We hebben nog zeker enkele dagen tot een week nodig om alles weer opnieuw te configureren.”

Het probleem deed zich voor op woensdag 27 februari, toen de Curiosity faalde in een poging om opgeslagen data terug te sturen naar de aarde. Ook mislukte de dagelijks geplande overschakeling naar de slaapstand. Na het onderzoeken van het probleem besloten Curiosity’s engineers donderdag om de rover over te schakelen van de ‘A-side’ computer naar de ‘B-side’ backupcomputer.

Het computerprobleem heeft te maken met een fout in het flashgeheugen van de ‘A-side’ computer. Volgens Cook zijn er bestanden in het geheugen corrupt geraakt. Wetenschappers onderzoeken de oorzaak nog, maar waarschijnlijk zijn de bestanden beschadigd geraakt door kosmische straling. Dit is altijd een gevaar voor elektronica buiten de beschermende atmosfeer van de Aarde.

“De hardware waarmee we vliegen is tolerant ten opzichte van straling,” vertelde Cool aan SPACE.com, “maar er is een grens aan hoeveel de hardware kan hebben. Er is altijd een kans dat stralingsdeeltjes het geheugen kunnen corrumperen. Dat is zeker een mogelijkheid en daar doen we nu onderzoek naar.”

Zodra Curiosity weer operationeel is kan de rover moeiteloos werken met de backupcomputer. Juist vanwege dit soort problemen, zijn veel ruimtevaartuigen en -voertuigen uitgerust met redundante computersystemen. Magdy Bareh, één van Curiosity’s engineers: “Terwijl we de B-side computer operationeel maken, proberen we de beste manier te bedenken om de A-side te herstellen als een bruikbare backup.”

Uiteindelijk zal het team de A-side computer weer aan willen zetten en er zeker van zijn dat beide computers optimaal presteren. Ook gaat het team volgens Cook uitzoeken of er aanpassingen in de software nodig zijn om dit soort problemen in de toekomst te vermijden.

bron: SPACE.com

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

DIS Sensors

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

EUCHNER (Benelux) BV

Bege Aandrijftechniek BV

Rotero Holland bv

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden