Laatste nieuws:

PHILADELPHIA, PENNSYLVANIA (VS), 28 februari 2013 14:24

Robotbootjes snellen te hulp (video)

Stel je voor je zit op een containerschip en bent onderweg om te helpen een gigantische olievlek op te ruimen. Denk je nu eens in dat elke aparte container een autonoom robotbootje is. Je dumpt de containerbootjes in de oceaan en de bootjes verbinden zich automatisch met elkaar om zo ad hoc een platform te vormen waar een helikopter op kan landen of een hijskraan op kan staan.

'
1/1

Met dit beeld in het achterhoofd heb je een aardig idee van wat het Amerikaanse ‘Defense Advanced Research Projects Agency'(Darpa) van plan is met hun ‘Tactically Expandable Maritime Platform'. Professor in engineering Vijay Kumar en Mark Yim leiden een team aan de universiteit van Pennsylvania wat werkt aan dit project.

Van helikopter naar boot

Net als hun werk aan de quadrotors van GRASP, proberen Kumar en Yim uit te vogelen hoe je een zwerm robots instructies kan geven over hoe en waar ze moeten komen. Het team wil elke robot laten bepalen hoe zijn taak het beste uitgevoerd kan worden, zonder andere autonome bootjes in de weg te zitten.

De onderzoekers hebben een vloot van robotbootjes op schaal (1:100) gemaakt en testen ze nu uit in een zwembad. De tests zijn bedoeld om het algoritme te verbeteren waarmee het collectieve gedrag van de robots wordt bestuurd.

QR-codes

De bootjes zijn bedrukt met een visueel identificatielabel dat kan worden gelezen door een camera. Dit werkt ongeveer hetzelfde als een QR-code. Het camerasysteem levert locatie-informatie aan de computer aan boord van elk bootje, zodat ze weten waar ze zich bevinden ten opzichte van hun vlootgenoten. Op volle zee, waar er geen camera in de lucht hangt, zullen de full-size boten GPS gebruiken voor locatie-informatie.

Orde scheppen in de chaos

Wanneer de robotboten zijn ingezet, hoeven de onderzoekers enkel een gewenste vorm aan te geven en de robots doen de rest. "We geven ze een structuur en vervolgens vogelt elk bootje uit waar het naartoe moet en ik welke volgorde," aldus Yim. Eenmaal ter plaatse kunnen de bootjes met elkaar combineren door een vernuftig haak-en-touw-systeem. Dit systeem is ontwikkeld door QinetiQ NA, het bedrijf dat uiteindelijk de full-size boten gaat bouwen.

Kwetsbaarheden van het systeem

Op volle zee zullen de boten uiteraard een stevig bevestigingssysteem moeten krijgen, om de onvoorspelbare omstandigheden van de zee te kunnen opvangen. Een platform van strak tegen elkaar liggende boten is ideaal als een voertuig er overheen moet kunnen rijden. Toch kan een geheel rigide platform makkelijker uiteen vallen door hoge golven.

"Je hebt een goede aansluiting nodig als je een vlak oppervlak wilt maken zonder tussenruimtes," aldus Yim, "dus we kunnen de connecties bijvoorbeeld enkel strak aandraaien op de plek waar een voertuig op dat moment rijdt."

Darpa's plan is om dit systeem te gebruiken bij natuurrampen en rampen veroorzaakt door menselijk falen. Ook zou het systeem ingezet kunnen worden bij humanitaire hulpverlening. Kijk hier voor meer informatie.

 

bron: University of Pennsylvania

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

9 april 2024 - Nürnberg Messe, Neurenberg (D)
embedded world
9 april 2024 - Evenementenhal Gorinchem
Empack
11 april 2024 - ERIKS Kunststoffen, EDE
ERIKS Experience Day
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vison, Robotics & Motion

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden