Laatste nieuws:

DELFT, 21 februari 2013 10:43

TU Delft gaat online cursussen aanbieden

De TU Delft gaat cursussen aanbieden als ‘Massive Open Online Course’ (MOOC) op edX. EdX is een non-profit platform voor online onderwijs, waarmee o.a. MIT en Harvard sinds 2012 cursussen toegankelijk willen maken voor iedereen, waar ook ter wereld, die toegang heeft tot internet. Iedereen mag de gratis cursussen volgen, zonder vooropleiding of ingangstoets.

'
1/1

Netwerk van topuniversiteiten

Steeds meer gerenommeerde universiteiten wereldwijd publiceren hun beste cursussen als ‘Massive Open Online Course' op edX of andere platforms. De TU Delft kiest voor edX omdat dit platform een non-profit platform is dat het best aansluit bij de visie van de TU Delft op het gebied van open online onderwijs. EdX wil een netwerk bouwen van topuniversiteiten.
Naast TU Delft, sluiten Australian National University, École Polytechnique Fédérale de Lausanne, McGill University, Rice University en University of Toronto zich nu aan bij de edX universiteiten, waaronder MIT, Harvard en Berkeley.

Huiswerk

In het komende collegejaar start de TU Delft met haar eerste MOOC's: Water Treatment Engineering, Solar Energy en Introduction to Aerospace Engineering. Het volledige materiaal van de vakken komt op edX: naast video-opnames, ook cursusmateriaal en proeftentamens. MOOC's worden gegeven zoals een vak op de campus: in een vaste periode van acht weken en met interactie-mogelijkheden met mede-cursisten.

Deelnemers krijgen huiswerk en kunnen de cursus afsluiten met een certificaat van deelname, uitgereikt door de DelftX. EdX kondigde onlangs aan dat ook MIT-hoogleraar en TU Delft alumnus Walter Lewin een cursus aan edX toevoegt.

Onderwijs verbeteren

"We zijn erg blij dat we aan kunnen sluiten bij de edX universiteiten", vertelt Anka Mulder, secretaris en directeur Onderwijs bij de TU Delft en de drijvende kracht achter online onderwijs bij de TU Delft. "We zien edX als een mogelijkheid om meer te leren over online onderwijs. Daardoor kunnen we ook het reguliere onderwijs op de campus blijven verbeteren. Daarnaast worden het onderwijs en onderzoek van de TU Delft zichtbaarder in de wereld".

Ervaring met online onderwijs

De TU Delft heeft al ruime ervaring met open online onderwijs: meer dan honderd cursussen zijn gepubliceerd als Open CourseWare. Bij Open CourseWare is de student niet gebonden aan het campusritme van acht weken zoals bij een MOOC, maar kan hij zijn eigen tempo bepalen. Nu al wordt bijvoorbeeld het Delftse onderwijs op het gebied van Water Treatment gebruikt aan de universiteit van Bandung (Indonesië), maar ook door medewerkers van waterbedrijven die het materiaal gebruiken om up-to-date te blijven. Een ander voorbeeld is de Delft Design Guide die door industrieel ontwerpers wordt gebruikt om bij te blijven op hun vakgebied.

Solar energy

De eerste MOOC's van de TU Delft zijn inleidende vakken. Arno Smets is verantwoordelijk voor Solar Energy: "Ons onderwijs heeft internationaal een zeer sterke reputatie. Voor edX maken we een introductie op alle verschillende aspecten van zonne-energie. Het gaat dus over het werkingsprincipe van zonnecellen, maar bijvoorbeeld ook over complete systemen van zonnepanelen. Voor mij is het belangrijk dat ons onderwijs straks beschikbaar komt voor mensen in bijvoorbeeld Afrika, voor wie deze kennis belangrijk, maar tot dusver niet toegankelijk is."

Wereldwijde vraag

Anka Mulder: "Online onderwijsmateriaal stelt mensen in staat zich hun leven lang te blijven ontwikkelen, in Nederland, maar ook daar buiten. Unesco schat dat in 2025 zo'n 80 miljoen meer mensen hoger onderwijs willen volgen dan nu. Om aan die vraag te kunnen voldoen met conventionele universiteiten zouden de komende twaalf jaar elke week drie universiteiten voor 40.000 studenten gebouwd moeten worden. Een onmogelijke opdracht. Online onderwijs biedt wel mogelijkheden om grote groepen te onderwijzen. We vinden het als TU Delft belangrijk om daar nu al ervaring mee op te doen en het te onderzoeken."

bron: TU Delft

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

Rotero Holland bv

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Bege Aandrijftechniek BV

DIS Sensors

EUCHNER (Benelux) BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden