Laatste nieuws:

EAST LANSING, MICHIGAN (VS), 21 januari 2013 11:37

Robotvis blijft zwemmen (video)

Wetenschappers van Michigan State University hebben een high-tech robotvis uitgebroed. De robotvis kan lange afstanden zwemmen en informatie verzamelen over waterkwaliteit en -temperatuur.

'
1/1

De belangrijkste innovatie is dat de elektronische vis bijna geen energie verbruikt en zo praktisch eindeloos door het water kan blijven glijden. De data die de robot verzamelt levert belangrijke informatie op waarmee meren en rivieren schoongehouden kunnen worden.
De robotvis is ontworpen en gebouwd door Xiaobo Tan, een hoogleraar aan Michigan State University (MSU). Samen met zijn team heeft Tan een robotvis ontwikkeld die met behulp van een hele verzameling aan sensoren autonoom kan zwemmen en informatie kan opslaan over de temperatuur en de kwaliteit van het water.

Energieverbruik

"Tijdens een zwembeweging moet de staart continu in beweging blijven," aldus Tan, "wat betekent dat de accu constant leegloopt en normaliter slechts enkele uren zou meegaan." Volgens Tan is het nadeel van door het water glijden echter dat het trager is en dat er minder makkelijk gemanoeuvreerd kan worden. "Daarom hebben we beide voortbewegingsmodules - glijden én zwemmen - geïntegreerd in onze robot", aldus Tan. Hierdoor kan de robot zichzelf aanpassen aan verschillende omgevingen, van ondiepe sloten tot diepe plassen en van kalme meren tot snel stromende rivieren.

Pompmechanisme

Het glijvermogen van de robot wordt bereikt door een pompmechanisme dat water in en uit de vis pompt, afhankelijk van of de wetenschapper de robot wil laten dalen of stijgen. De accu van de robot zit daarnaast op een soort rails, die synchroon met het pompen naar voren en achter beweegt en zo de robot langs het gewenste pad beweegt.

Testvaart

Vorig jaar testten Tan en zijn team de robot uit op de Kalamazoo rivier, waar de robot boven verwachting presteerde. Tan: "Ze zwom op drie plekken in de rivier en stuurde draadloos sensormetingen terug." Op de Kalamazoo rivier vond in 2010 een olieramp plaats. Een sensor van de robot kon zowel stroomopwaarts als stroomafwaarts ruwe olie detecteren en zien dat de oliewaarden stroomafwaarts duidelijk hoger waren.

 

bron: Michigan State University

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

9 april 2024 - Nürnberg Messe, Neurenberg (D)
embedded world
9 april 2024 - Evenementenhal Gorinchem
Empack
11 april 2024 - ERIKS Kunststoffen, EDE
ERIKS Experience Day
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vison, Robotics & Motion

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden