Laatste nieuws:

EAST LANSING, MICHIGAN (VS), 21 januari 2013 11:37

Robotvis blijft zwemmen (video)

Wetenschappers van Michigan State University hebben een high-tech robotvis uitgebroed. De robotvis kan lange afstanden zwemmen en informatie verzamelen over waterkwaliteit en -temperatuur.

'
1/1

De belangrijkste innovatie is dat de elektronische vis bijna geen energie verbruikt en zo praktisch eindeloos door het water kan blijven glijden. De data die de robot verzamelt levert belangrijke informatie op waarmee meren en rivieren schoongehouden kunnen worden.
De robotvis is ontworpen en gebouwd door Xiaobo Tan, een hoogleraar aan Michigan State University (MSU). Samen met zijn team heeft Tan een robotvis ontwikkeld die met behulp van een hele verzameling aan sensoren autonoom kan zwemmen en informatie kan opslaan over de temperatuur en de kwaliteit van het water.

Energieverbruik

"Tijdens een zwembeweging moet de staart continu in beweging blijven," aldus Tan, "wat betekent dat de accu constant leegloopt en normaliter slechts enkele uren zou meegaan." Volgens Tan is het nadeel van door het water glijden echter dat het trager is en dat er minder makkelijk gemanoeuvreerd kan worden. "Daarom hebben we beide voortbewegingsmodules - glijden én zwemmen - geïntegreerd in onze robot", aldus Tan. Hierdoor kan de robot zichzelf aanpassen aan verschillende omgevingen, van ondiepe sloten tot diepe plassen en van kalme meren tot snel stromende rivieren.

Pompmechanisme

Het glijvermogen van de robot wordt bereikt door een pompmechanisme dat water in en uit de vis pompt, afhankelijk van of de wetenschapper de robot wil laten dalen of stijgen. De accu van de robot zit daarnaast op een soort rails, die synchroon met het pompen naar voren en achter beweegt en zo de robot langs het gewenste pad beweegt.

Testvaart

Vorig jaar testten Tan en zijn team de robot uit op de Kalamazoo rivier, waar de robot boven verwachting presteerde. Tan: "Ze zwom op drie plekken in de rivier en stuurde draadloos sensormetingen terug." Op de Kalamazoo rivier vond in 2010 een olieramp plaats. Een sensor van de robot kon zowel stroomopwaarts als stroomafwaarts ruwe olie detecteren en zien dat de oliewaarden stroomafwaarts duidelijk hoger waren.

 

bron: Michigan State University

Reacties (1)

Leuk idee, ik zie echter nog niet zo goed wat de toegevoegde waarde van deze \'vis\'achtig voortbewegende robot is t.o.v. een radiografisch bestuurt bootje (en/of via GPS gestuurd en gepland traject) of een mini submarine (met dezelfde sensoren en trancievers aan boord)? Die kunnen toch ook lange afstanden afleggen, bijv. met xtra zonne-energie en/of extra accus, incl. eventuele GPS aansturing, of niet? Wie helpt me verder?

EvdWaal

25-01-2013 op 13:27

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

DIS Sensors

Bege Aandrijftechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

EUCHNER (Benelux) BV

Rotero Holland bv

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden