DEVENTER, 21 januari 2013 11:02

Ingenieursbedrijf Tauw verwarmt fietspad in Heino (video)

De eerste test met het Heinose verwarmde fietspad is geslaagd. Ingenieursbedrijf Tauw uit Deventer voerde de test uit met een proefopstelling in Heino tijdens sneeuwval op 15 januari.

De proefopstelling maakt gebruik van een warmtepomp die grondwater verwarmt om gladde fietspaden begaanbaar te maken. En die bleek op deze sneeuwrijke dag prima te werken.

Het fietspad kon met gemak op een temperatuur van drie à vier graden worden gehouden, waardoor het sneeuwvrij bleef. En dat terwijl het van 7.00 tot 18.00 uur aanhoudend sneeuwde.

Warm fietspad bij Doorgeest Koeltechniek

Het fietspad is aangelegd achter het Heinose bedrijf Doorgeest Koeltechniek. Het is voorzien van lussen in het beton waar warm doorheen stroomt dat wordt opgepompt uit de bodem. De proef moest uitwijzen of de hoeveelheid energie die nodig is om sneeuw te doen smelten, klopt met de berekeningen.

Een ijs- en sneeuwvrij fietspad voorkomt ongevallen en is daarom geschikt op plekken waar veel ongelukken gebeuren, zoals bij bruggen of gevaarlijke plekken op schoolroutes.

 

bron: Tauw

Foto's:

Ingenieursbedrijf Tauw verwarmt fietspad in Heino (video)

© Aandrijvenenbesturen.nl