Laatste nieuws:

BERKELEY, CALIFORNIë (VS), 17 januari 2013 10:13

Biobrandstof op basis van oude explosieve technologie

Onderzoekers van UC Berkeley hebben een nieuwe, schone biobrandstof geproduceerd. De brandstof is gebaseerd op een oud recept dat ooit werd gebruikt om explosieven te produceren.

Mais kan een potentiële bron zijn voor de nieuwe biobrandstof.'
Mais kan een potentiële bron zijn voor de nieuwe biobrandstof.
1/1

Een fermentatieproces van pakweg een eeuw geleden zorgt ervoor dat plantmateriaal omgevormd wordt in een brandstof en op termijn wellicht benzine kan vervangen. Volgens het team van wetenschappers aan Berkeley kan het ook een drastische vermindering van de uitstoot van broeikasgassen betekenen.

Hernieuwbare brandstoffen “kunnen op een veel efficiëntere wijze gemaakt worden dan veel andere producten”, zegt Harvey Blanch. Blanch is een professor van chemische engineering aan Berkeley. Volgens Blanch is het product zo goed als klaar voor de commerciële markt. De ontdekking, die werd gepubliceerd in het tijdschrift Nature, betekent dat mais, suikerriet, grassen en andere snelgroeiende planten (of bomen zoals eucalyptus) gebruikt kunnen worden als olievervangende brandstof.

Oude methode, nieuwe toepassing

De brandstof wordt vervaardigd met een fermentatieproces dat rond 1914 werd ontdekt door Chaim Weizmann, een chemicus die later de eerste president werd van Israël. Weizmann gebruikte een bacterie genaamd Clostridium Acetobutylicum om suikers te fermenteren en ze zo te veranderen in aceton, butanol en ethanol. Het proces werd ABE genoemd en stelde de Britten in staat om explosieven te maken tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Het procedé werd later gebruikt om synthetisch rubber te maken, maar werd overbodig nadat petroleum ruim beschikbaar werd. De laatste Amerikaanse fabriek die dit proces gebruikte om aceton en butanol te maken sloot in 1965.

Zoektocht naar een dieselvervanger

Het project om een dieselvervanger te vinden is onderdeel van een 10-jarig ontwikkelingsproject van het Energy Biosciences Institute. Dit is een samenwerkingsverband tussen UC Berkeley, Lawrence Berkeley National Laboratory en de University of Illinois. Het onderzoek loopt nu al 5 jaar en is bekostigd door een financiering van 50 miljoen dollar per jaar van het Britse oliebedrijf BP.

Harvey Blanch en zijn collega Douglas Clark extraheerden volgens de publicatie de aceton en butanol uit het gefermenteerde mensel. Hun mede-auteur, professor Dean Toste, ontwikkelde vervolgens een manier om het mengsel om te zetten naar een mengsel van koolwaterstoffen vergelijkbaar met die in dieselolie. De resulterende stof brandt net zo goed als benzine en kan meer energie per liter produceren dan ethanol.

Blanch: “Je kunt een groot scala aan suikerrijke bronnen gebruiken, van mais, suikerriet, of plantaardige biomassa, en dit in een dieselolie veranderen met dit fermentatieproces.” Het mengsel kan aangepast worden voor autorijen tijdens zomer of winter. Volgens de onderzoekers is de brandstof binnen 5 tot 10 jaar klaar voor massa-productie. De verwachting is dat het eerst zal worden gebruikt in nichemarkten, zoals de landmacht en daarna in vrachtwagens, dieseltreinen en andere voertuigen.

bron: Slashdot

Reacties (2)

@Dragoman: U heeft helemaal gelijk. Ik heb mezelf enige dichterlijke vrijheid toegekend bij het verzinnen van deze kop. Mvg, Nathan Strik - Webredactie AB

Nathan Strik

21-01-2013 op 09:33

Ik mag hopen dat het hier om \\\'explosieveNtechnologie\\\' gaat (dat niet de technologie explosief is).

Dragoman

18-01-2013 op 14:56

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

DIS Sensors

EUCHNER (Benelux) BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Bege Aandrijftechniek BV

Rotero Holland bv

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden