Laatste nieuws:

DEVENTER, 3 januari 2013 11:45

AB Jaaroverzicht 2012

2012 was een jaar met veel nieuws op het gebied van allerlei technische terreinen. Van de ontdekking van Scada-lekken in januari, tot het 65-jarig bestaan van de transistor in december, de redactie van AB zet de belangrijkste en meest opmerkelijke nieuwsfeiten van 2012 op een rij.

'
1/1

Januari - Scada lekken

Een groep onderzoekers publiceerde 19 januari ernstige beveiligingslekken die werden ontdekt in zes industriële Scada-aansturingssystemen. Deze systemen worden gebruikt in veel productie-omgevingen. Dankzij verschillende exploits wordt het hackers erg makkelijk gemaakt om systemen aan te vallen en naar hun hand te zetten.

Februari - Challenger-engineer overleden

Op 7 februari werd wereldkundig gemaakt dat Challenger-engineer Roger Boisjoly (73) in januari was overleden aan de gevolgen van kanker. Boisjoly schreef zes maanden voor de lancering van de verongelukte space shuttle al een onheilspellende memo aan zijn leidinggevenden. Boisjoly heeft de lancering van de Challenger niet durven kijken, zo zeker was hij ervan dat de shuttle zou ontploffen, wat uiteindelijk ook gebeurde.

Maart - Paul Petersen tweede directeur FHI

In maart werd bekend dat ir. Paul Petersen is benoemd tot tweede directielid van het FHI-bureau. Naast de huidige directeur drs. Kees Groeneveld houdt Petersen zich sindsdien bezig met de aangesloten branches, de marketingactiviteiten en de dagelijkse leiding over de medewerkers van het FHI-bureau.

April - Nederland wint RocoCup

Op 29 april won Nederland de RoboCup Dutch Open. Het team van de TU/e won met 3-2 van Iran in de finale van het robotvoetbal. Tech United Eindhoven won naast deze ‘Middle Size' League voetbalcompetitie, ook de @Home League, waar de Eindhovense zorgrobot Amigo het beste diverse huishoudelijke taken uitvoerde.

Mei - Robot-strijkkwintet van Feda

Festo liet in mei een robot-strijkkwintet zien wat kan luisteren naar bestaande muziek en met deze kennis zelf nieuwe muziekstukken kan genereren in diverse stijlen. Het ensemble, Sound Machines 2.0 genaamd, bestaat uit twee violen, een Viola Profonda, een cello en een dubbele bas.

Juni - Tactiele touchscreens

Het Amerikaanse bedrijf Tactus Technology liet op de SID Display Week 2012 in Boston een bijzonder touchscreen voor telefoons en tablets zien. Met de Tactile Layer component kunnen er fysieke knoppen of andere vormen van een tactiele gebruikersinterface uit een touchscreen oprijzen. Volgens het bedrijf zien we medio 2013 de eerste producten met deze nieuwe interface opduiken.

Juli - Fusie Royal Haskoning en DHV

Royal Haskoning en DHV maakten in juli bekend te gaan fuseren. De naam van het nieuwe bedrijf is Royal HaskoningDHV en is één van Europa's toonaangevende projectmanagement-, ingenieurs- en adviesbureaus.

Augustus - 3D printer print filmpersonages

2012 was een jaar waarin ook de 3D-printindustrie niet stilzat. In augustus drong de 3D-printtechniek zelfs door tot in de bioscoopzaal. ParaNorman, een stop-motion film die op 15 augustus in première ging, werd mede mogelijk gemaakt door full color rapid prototyping machines van 3D Systems. Voor de film werden ruim 31 000 unieke onderdelen geprint.

September - robot-snelheidsrecord

In september zette de Robot Cheetah van Boston Dynamics een wereldsnelheidsrecord op het land neer. Cheetah verbeterde zijn eigen record en haalde een snelheid van ruim 47 km/u. De recordpoging werd gedaan op een loopband, maar begin 2013 start bouwer Boston Dynamics een proef in de buitenlucht met een robot die vrij kan rennen onder natuurlijke omstandigheden.

Oktober - robotschilder

Vanaf 13 oktober ging een robot-Rembrandt aan de slag om schilderijen te maken in Ibis hotels. De kunstwerken werden geïnspireerd door slapende gasten. Gegevens die tijdens de slaap zijn geregistreerd, werden door de robot-kunstenaar omgevormd tot een modern en uniek kunstwerk.

November - FHI en Feda bereiken akkoord over gezamenlijke beurs

FHI en Feda sloten in november een akkoord over de gezamenlijke organisatie van een beurs in 2014. Afgesproken werd dat beide brancheorganisaties intensief gaan samenwerken om de vakgebieden industriële automatisering, elektronica, aandrijftechniek en laboratoriumtechnologie onder de aandacht te brengen. In 2014 zal er samen een nieuwe beurs worden georganiseerd voor de gezamenlijke achterban.

December - 'bejaarde' transistor

Op 23 december 2012 bestond de transistor 65 jaar. Op die datum in 1947 werd bij Bell Labs in de VS voor het eerst een werkend model van een transistor gepresenteerd. Vandaag de dag is de component niet meer weg te denken uit de moderne elektronica.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

EUCHNER (Benelux) BV

DIS Sensors

Rotero Holland bv

Bege Aandrijftechniek BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden