EDEN PRAIRIE, MINNESOTA (VS) / REHOVOT (ISRAëL), 20 december 2012 10:46

Fusie Stratasys en Objet creëert nieuwe grootmacht in 3D-printindustrie

De fusie tussen 3D-printbedrijven Stratasys uit Minnesota (VS) en Objet uit Rehovot (Israël) heeft het grootste bedrijf ter wereld in de 3D-printindustrie opgeleverd. Hiermee komen de twee bedrijven die voorheen een tweede en derde plaats innamen uit de schaduw van 3D Systems tevoorschijn.

‘Fuseer en heers' lijkt de gedachtegang achter de fusie van Stratasys en Objet. De fusie volgt op een periode van agressief acquisitiebeleid door 3D Systems de afgelopen twee jaar. 3D Systems heeft in die tijd het enorme aantal van 24 bedrijven ingelijfd, waardoor deze als leidende kracht in de 3D-printindustrie te boek stond. Het nieuwe bedrijf uit de fusie van Stratasys en Object, nu simpelweg Stratasys, heeft een beurswaarde van 3 miljard dollar, waarmee de 2,4 miljard dollar van 3D Systems voorbij wordt gestreefd.

Nieuwe Stratasys

De nieuwe en verbeterde Stratasys omvat drie kerntechnologieën: Fused Deposit Modeling (FDM) voor snel ontwerp van prototypen, inkjet-gebaseerd PolyJet voor prototypen die meer detail en een fijnere oppervlakteafwerking vereisen en Solidscape Drop-on-Demand (DoD) 3D wasprinters voor het maken van gietmallen. Stratatys kan nu als enige objecten fabriceren uit meer dan 120 verschillende materialen.

Volgens Scott Crump, voorzitter van Stratasys, stelt de fusie het bedrijf in staat om "in klantbehoeftes te voorzien in het gehele 3D-ontwerp en -fabricagespectrum. Het verenigde bedrijf heeft een hoop talent aan boord en een sterk bestuur en managementteam om ons succesvol te leiden op het pad van de 3D printindustrie."

Twee lokaties

Waar 3D Systems het marktaandeel uitbreidde door gespecialiseerde bedrijven als Bespoke en My Robot Nation over te nemen, zal het grotere Stratasys dankzij Objet's klantendatabase een grotere markt kunnen aanboren. Objet behoudt het hoofdkwartier in Rehovot en verwacht 3 tot 4 miljoen dollar aan jaarlijkse belastingen te besparen dankzij de fusie. Stratasys verwacht daarnaast tegen de zomer van 2014 nog eens 7 tot 8 miljoen te besparen op de jaarlijkse netto kosten.

Strijd der titanen

Aan 3D Systems heeft Stratasys ondanks deze fusie nog steeds een geduchte concurrent. 3D Systems heeft een goede naam opgebouwd met hun SLA-technologie en heeft nog steeds het meest diverse aanbod van 3D-printers. 3D Systems heeft nog steeds een greep op de high-end 3D-printmarkt en staan ook niet stil. Vorige maand lanceerde 3D Systems nog hun Next gen ProJet 3D printers die op grote schaal 3D-prints met een hoge definitie kan produceren, gietmallen kan maken en op afstand te bedienen is. De strijd is dus nog niet gestreden.

bron: Singularity Hub

Foto's:

Fusie Stratasys en Objet creëert nieuwe grootmacht in 3D-printindustrie

© Aandrijvenenbesturen.nl