Laatste nieuws:

APELDOORN, 29 november 2012 10:13

Gorilla's in the cloud

Vorige maand organiseerde TNO samen met NanoNextNL een bijeenkomst in de Apenheul in Apeldoorn met als onderwerp Intelligente Sensor Netwerken, ISN2012. Het doel was bedrijven te interesseren in samenwerking op dit gebied. Om sensornetwerken echt dienstbaar te maken, liggen er nog vele nieuwe technologische uitdagingen voor systeemontwikkelaars en gebruikers.

Gorilla in the cloud '
Gorilla in the cloud
1/1

In 2020 zullen 50 miljard 'dingen' met elkaar verbonden zijn en informatie uitwisselen. Dat wordt het Internet of Things genoemd, een term die in 1999 voor het eerst gebruikt werd om unieke, identificeerbare objecten in een Internetachtige structuur aan te duiden. Die dingen kunnen van velerlei soort zijn: camera's die beelden doorzenden, sensoren die parameters zoals lucht- en waterkwaliteit doorgeven, actuatoren die, indien gewenst, processen in gang zetten ... De technologie om die camera's, sensoren en actuatoren steeds kleiner te maken zorgt ervoor dat ze nauwelijks merkbaar op heel veel plekken geïnstalleerd kunnen worden. Ze gebruiken ook steeds minder energie, of oogsten zelfs de energie uit hun omgeving (uit trillingen, licht of warmte), en vragen dus minder onderhoud (batterijen vervangen). Doordat ze veelal met halfgeleidertechnologie gemaakt worden, worden sensoren ook steeds goedkoper. Daardoor komen steeds meer toepassingen van intelligente sensornetwerken in beeld.

Sensornetwerken

TNO is met alle aspecten van deze toepassingen bezig: het ontwerpen van sensoren en actuatoren, en de manier waarop ze via netwerken met elkaar communiceren. Tijdens de bijeenkomst kregen geïnteresseerde bedrijven en onderwijsinstellingen voorbeelden van intelligente sensornetwerken gepresenteerd. G4S Technology, een groot wereldwijd beveilingingsbedrijf, gaf aan wat de R&D-uitdagingen voor sensortechnologie zijn als het om het beveiligen van mega-events zoals de Olympische Spelen gaat. Philips en NanoNextNL lieten zien wat de rol van sensornetwerken die lucht- en waterkwaliteit meten en verbeteren kan zijn bij het oplossen van gezondheidsproblemen. Het Fraunhofer Gesellschaft presenteerde het Saisbeco project waarin ze samen met het Max Planck instituut primaten monitoren in het wild. Tijdens een markt presenteerde een aantal deelnemers hun activiteiten op dit gebied aan het publiek afkomstig van ongeveer honderd bedrijven en instellingen.

TNO Sensorlab@Apenheul

Het gorillaeiland in de Apenheul is niet toevallig de plek om een bijeenkomst over intelligente sensornetwerken te organiseren. Coen de Ruiter, directeur van Apenheul, opende er het TNO Sensorlab@Apenheul. Dat is een netwerk van sensoren en camera's waarmee de bewegingen van de gorilla's op het gorillaeiland in de gaten worden gehouden. De gorilla's zijn nu ook ‘in the cloud', ofwel met het internet verbonden, met het doel hun gedrag te bestuderen en te modelleren. Op termijn wil men zo ook de betrokkenheid van de bezoekers bij de gorilla's verhogen. Verder is het eiland voor TNO en zijn industriële en academische partners een uitdagende test- en demonstratieruimte om samen aan de verdere ontwikkeling en valorisatie van de sensortechnologie te werken.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

Bege Aandrijftechniek BV

Rotero Holland bv

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

DIS Sensors

EUCHNER (Benelux) BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden