WELLINGTON (NIEUW-ZEELAND), 26 november 2012 12:34

Robot basgitaar speelt cover van Muse (video)

James McVay, een vierdejaars student aan de Victoria University of Wellington in Nieuw-Zeeland heeft een bijzonder afstudeerproject gemaakt. Zijn zelfgebouwde robot-basgitaar genaamd MechBass, speelt vlekkeloos de baspartijen in een coverversie van het nummer ‘Mass Hysteria’ van de Britse rockband Muse.

"Ik heb alles ontworpen in Solidworks en heb zelf het lasersnijden/3D printen en assembleren gedaan." Aldus McVay. De toonhoogte wordt bepaald door een open loop systeem met een NEMA23 stappenmotor.

Eigen ontwerp

De microcontroller is een eigen ontwerp, gebaseerd op de ATMega328 (voor compatibiliteit met Arduino) en is dan ook geprogrammeerd in het Arduino IDE.

Ook overige systemen, zoals de interface tussen de microcontroller en de stappenmotoren, en de integratie van de MIDI-interface voor de muzikale aansturing, zijn door McVay met grote zorg ontworpen.

Aandacht voor detail

De plectrums die voor de aanslag van de snaren zorgen kunnen dankzij een aparte servomotor zelfs worden gedraaid, waardoor het plectrum dichter of verder van de snaar verwijderd is en zo het volume beïnvloed wordt.

Een met vilt bekleed armpje aan een servomotor kan snaren op commando dempen wanneer het MIDI-commando ‘noteOff' wordt gegeven.

De (Engelstalige) documentatie van het project vindt u hier. Het demonstratiefilmpje, waarbij de MechBass een nummer van Muse covert is hieronder te zien.

 

bron: Engadget

Foto's:

Robot basgitaar speelt cover van Muse

© Aandrijvenenbesturen.nl