Laatste nieuws:

ZOETERMEER, 8 november 2012 10:38

Handreiking voor warmteuitwisseling industrie

Veel warmte die vrijkomt bij industriële processen verdwijnt momenteel in de lucht en het oppervlaktewater als industriële restwarmte. Op veel locaties onderzoeken partijen de mogelijkheid om deze restwarmte te benutten door warmte uit te wisselen tussen verschillende partijen.

Een praktijkvoorbeeld: zwembad 'De Peppel' en basisschool G.A. de Ridderschool in Beilen worden volledig verwarmd met de restwarmte van melkpoederfabriek DOMO.'
Een praktijkvoorbeeld: zwembad 'De Peppel' en basisschool G.A. de Ridderschool in Beilen worden volledig verwarmd met de restwarmte van melkpoederfabriek DOMO.
1/1

Dat lijkt vooral een technisch vraagstuk maar in de praktijk ligt er een stevige organisatorische uitdaging. De handreiking 'Gebiedsgerichte warmte-uitwisseling' richt zich vooral op het organisatorische proces met als doel het realiseren van succesvolle warmteuitwisselingsprojecten.

De digitale handreiking geeft initiatief- en deelnemers van warmte-uitwisselingsprojecten een instrument om snel te identificeren of hun project kansrijk is en, zo ja, hun warmte-uitwisselingsproject nader vorm te geven en stapsgewijs te realiseren. De schaalgrootte en complexiteit van warmte-uitwisselingsprojecten kan sterk variëren. Veelal zult u dezelfde stappen doorlopen maar zullen scope en diepgang sterk variëren. Om die reden is de handreiking modulair van opbouw:

Een introductie behandelt de aanleiding voor deze handreiking, de contouren van een warmte-uitwisselingsproject, de onderliggende visie op het realiseren van een warmte-uitwisselingsproject en de rollen en belangen van de hoofdrolspelers in een dergelijk project. Deze eerste module bevat ook een leeswijzer.

De handreiking beschrijft de inhoud, het proces en de instrumenten voor het verkennen, verder verdiepen en uitwerken en het uiteindelijk realiseren van een warmte-uitwisselingsproject.

De instrumenten ondersteunen de beslismomenten in het proces. De instrumenten faciliteren door een techniek of aanpak, de analyse om een besluit onderbouwd, gewogen en gedragen te nemen.

Ter inspiratie zijn diverse praktijkvoorbeelden beschreven van een aantal succesvol gerealiseerde warmte-uitwisselingsprojecten.

bron: FME-CWM

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

Bege Aandrijftechniek BV

DIS Sensors

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

EUCHNER (Benelux) BV

Rotero Holland bv

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden