BONN (DUITSLAND), 1 november 2012 11:25

Open source voetballende robot (video)

Computerwetenschappers van de Universität Bonn hebben een voetballende robot ontwikkeld waarvan het ontwerp en de broncode publiek beschikbaar is. Zo hopen de wetenschappers de ontwikkeling van humanoïde robots te stimuleren.

De robot is ‘NimbRo-OP' gedoopt en ziet er met zijn witte hoofd redelijk mensachtig uit. Met een hoogte van 95 centimeter is de robot ongeveer even groot als een klein kind. Dankzij het gebruik van lichtgewicht materialen weegt de robot echter slechts 6,6 kilo.

Lenige robot

De NimbRo-OP bevat 20 aandrijfelementen die computercommando's omzetten in mechanische beweging. Hierdoor is de robot verrassend lenig en heeft de NimbRo-OP geen moeite met het schoppen van een balletje. Ook kan de robot opstaan als hij onverhoopt mocht vallen (of wordt getackeld door andere NimbRo-OP's natuurlijk).

Open source

"We hebben veel moeite gedaan om het ontwerp simpel te houden, om andere werkgroepen in staat te stellen deze robot als basis voor hun werk te gebruiken", aldus Prof. Dr. Sven Behnke, die het project leidde. De broncode en het ontwerp van de robot zijn open source.

RoboCup-deelname

De robot werd recentelijk gepresenteerd op de IROS beurs (beurs voor robots en intelligente systemen) in Portugal. De wetenschappers uit Bonn willen hun robot ook laten meedoen aan de volgende editie van de RoboCup.

 

bron: Phys.org

Foto's:

Open source voetballende robot (video)

© Aandrijvenenbesturen.nl