NARASHINO (JAPAN), 18 oktober 2012 11:34

Slimme robot-rolstoel op pootjes (video)

Het Japanse Chiba Institute of Technology heeft een robot-rolstoel ontwikkeld die niet alleen kan rijden, maar ook obstakels zoals traptreden aankan. Dankzij een vernuftig systeem met vijf assen kan de rolstoel namelijk ieder afzonderlijk wieltje ook als een pootje gebruiken en zo moeilijke hindernissen overwinnen.

De gebruiker van de rolstoel hoeft geen raketgeleerde te zijn om het apparaat te bedienen. Simpelweg de joystick in de gewenste richting bewegen is voldoende. Staat de rolstoel bijvoorbeeld voor een traptrede, dan zullen sensoren in de stoel dit direct herkennen. De stoel zal vervolgens automatisch de assen van de wielen zo draaien dat stoel stapje-voor-stapje omhoog klimt.

Hellingen niet langer kwellingen

Ook hellingen en hobbels, waarbij reguliere rolstoelen vaak enorm heen en weer geschud worden zijn nu zeer comfortabel te nemen. De robot-rolstoel kan namelijk zorgen dat de stoel met de bereider er in zoveel mogelijk rechtop blijft, zelfs als er een zeer schuine helling genomen moet worden.

Roterende wielen

De wielen van de robot-stoel kunnen zelfs zó roteren, dat de stoel op de plaats kan draaien, wat omkeren of manoeuvreren in krappe ruimtes gemakkelijker maakt. Shuro Nakajima, assistent-professor van het Chiba Institute of Technology en projectleider, over de vinding: "We wilden persé wielen gebruiken, omdat dit soort voertuigen het meest over reguliere bestrate oppervlakken rijden. En de meest efficiënte manier voor voortbeweging over bestrate oppervlakken is door wielen te gebruiken, net als een auto. Daarom gebruikt deze robot vooral wielen, maar de wielen kunnen zich wel gedragen als poten."

Voorlopig wordt de robot als concept gepresenteerd. Nakajima hoopt nu de stoel door een groot aantal mensen te laten uittesten zodat de gebruikerservaring geoptimaliseerd kan worden.

 

bron: Engadget / Diginfonews

Foto's:

Slimme robot-rolstoel op pootjes

Obstakels als traptreden zijn voor de robot geen probleem.

© Aandrijvenenbesturen.nl