DEN HAAG, 17 oktober 2012 10:51

Nederlandse industrie laat grote besparingskansen liggen

Door gebruik te maken van energiezuinige aandrijfsystemen kan de Nederlandse industrie tot wel 20% op de elektriciteitskosten besparen. In de praktijk gebeurt dit echter nog veel te weinig. Daarom hebben het ministerie van ELenI, UNETO-VNI en de FEDA vorige week in Den Haag een ‘Green Deal’ gesloten. De afspraak moet leiden tot grootschalige toepassing van energiezuinige aandrijfsystemen en daarmee een forse reductie van de uitstoot van koolstofdioxide.

Met de Green Deal zetten UNETO-VNI (installatiebedrijven) en FEDA (brancheorganisatie op het gebied van aandrijf- en automatiseringstechniek) zich in om de komende tijd maar liefst 35 projecten uit te voeren met energiezuinige elektrische aandrijfsystemen. Daarnaast gaan de initiatiefnemers trainingen opzetten om industriële afnemers bewust te maken van de besparingsmogelijkheden. Ook gaan zij eventuele knelpunten bij de financiering wegnemen. De Green Deal heeft een looptijd tot eind 2015.

Terugverdientijd kort

Volgens algemeen directeur Titia Siertsema die de Green Deal namens UNETO-VNI ondertekent, is de industrie ten onrechte nog terughoudend bij investeringen in moderne aandrijfsystemen. "Veel industriële klanten realiseren zich niet dat de investeringen dankzij een lagere energierekening vaak al binnen een paar jaar zijn terugverdiend. Ze laten daardoor kansen liggen om hun concurrentiepositie te versterken."

Europe regels

Sinds juni 2011 is er een nieuwe Europese richtlijn die strengere eisen stelt aan de energiezuinigheid van elektromotoren. Egbert Stremmelaar, voorzitter van de FEDA: "Deze richtlijn is bij veel bedrijven echter nog niet bekend. Deze Green Deal is dan ook een uitgelezen mogelijkheid om de nieuwe generatie energiezuinige aandrijfsystemen onder de aandacht te brengen van industriële klanten."

Overheid als launching customer

Ook de overheid speelt een belangrijke rol in de nu gesloten Green Deal. De Rijksoverheid gaat de toepassing van energiezuinige aandrijftechniek in de publieke sector, zoals bij waterschappen, waterleidingbedrijven, zwembaden en overheidsgebouwen stimuleren en fungeren als aanjager in contacten met industriële eindgebruikers.

Onderhoud beperken

Volgens voorzitter Joris Bracke van de vakgroep Elektromechanisch Onderhoud bij UNETO-VNI profiteren bedrijven ook van een forse energiebesparing en lagere onderhoudskosten als zij gefaseerd investeren. Bracke: "Door eerst een moderne frequentieregelaar op een bestaande motor toe te passen, is die veel nauwkeuriger aan te sturen, waardoor minder energie wordt verbruikt en minder slijtage optreedt. In een later stadium kan het bedrijf dankzij de investering in een moderne IE2, IE3 of IE4 motor nog eens extra energie besparen."

bron: ANP

Foto's:

Nederlandse industrie laat grote besparingskansen liggen

© Aandrijvenenbesturen.nl