WASHINGTON, 15 oktober 2012 14:04

NASA en IHMC bouwen robotisch exoskelet (video)

Met behulp van een nieuwe ruimtetechnologie, gebaseerd op NASA’s Robonaut 2, kunnen astronauten wellicht in de toekomst gezonder blijven en kunnen verlamde mensen op aarde geholpen worden met lopen.

NASA en de Florida Institute for Human and Machine Cognition (IHMC) hebben samen met engineers van Oceaneering Space Systems in Houston een robotisch exoskelet ontworpen, genaamd de X1. Het 26 kilo zware apparaat is een robot die een mens over zijn of haar lichaam kan dragen om beweging in de beengewrichten desgewenst te vergemakkelijken, of te bemoeilijken.

Beweging bemoeilijken

Dit bemoeilijken van beweging van beengewrichten kan in de ruimte van pas komen, als een soort draagbaar trainingsapparaat, om te voorkomen dat spieren van astronauten teveel massa verliezen. Het omgekeerde kan op aarde gedaan worden door verlamde mensen te helpen met lopen.

“Robotica speelt een sleutelrol aan boord van het International Space Station en zal een kritieke rol spelen bij de toekomstige verkenning van de ruimte door mensen”, aldus Michael Gazarik, directeur van het ruimtevaarttechnologieprogramma van NASA. “Wat opmerkelijk is aan ruimtevaarttechnologie en ons werk met projecten als Robonaut zijn de onverwachte mogelijkheden die spin-offs van deze technologie kunnen bieden op aarde. Het is heel opwindend dat een technologie die door NASA ontwikkeld is, ooit mensen met ambulante problemen kan helpen weer te lopen, of zelfs voor het eerst te lopen.”

X1 robotisch exoskelet

Het exoskelet wordt gedragen over de benen, met een harnas dat via de rug omhoog reikt en rond de schouders valt. De X1 heeft 10 gewrichten, waarvan vier gemotoriseerde gewrichten bij de heupen en de knieën, en zes passieve gewrichten. Deze passieve gewrichten maken zijwaartse stappen mogelijk en het draaien, wijzen en bewegen met de voeten.

X1 is momenteel in de onderzoek- en ontwikkelingsfase. De focus ligt nu primair op ontwikkeling, evaluatie en verbetering van de technologie. NASA onderzoekt de mogelijkheden om de X1 te gebruiken als een trainingsapparaat voor personeel aan boord van het ISS, en voor gebruik tijdens een langdurige missie naar een asteroïde of naar Mars. Zo moeten astronauten gezond blijven tijdens lange periodes in een omgeving met weinig zwaartekracht.

 

bron: NASA

Foto's:

X1 robotisch exoskelet

© Aandrijvenenbesturen.nl