EINDHOVEN, 1 oktober 2012 11:58

Supersnelle nauwkeurige actuator voor pick & place machine

Koen Meessen is cum laude gepromoveerd op zijn onderzoek naar elektromagnetische actuatoren. Hij ontwikkelde een nieuwe driedimensionale modelleringstechniek voor de elektromagnetische velden ervan. Met dit model maakte hij een nieuw soort actuator, voor een ‘pick and place’ machine die onderdelen op printplaten zet. De snelheid en accuratesse ervan zijn ongekend, aldus zijn promotor prof.dr. Elena Lomonova.

De industrie vraagt om steeds snellere, nauwkeurigere en kleinere elektromagnetisch aangedreven actuatoren, die verschillende soorten bewegingen kunnen maken. Nauwkeurige modellering van de elektromagnetische velden is een vereiste om dit soort actuatoren te kunnen ontwerpen.

Schoefbeweging 

"Mijn onderzoek is gericht op het modelleren en ontwerpen van een motortje dat een schroefbeweging kan maken waarbij je kunt instellen of hij hard moet draaien of juist snel de schroef in de muur moet duwen", licht Koen Meessen zijn werk toe. "Eigenlijk een boormachine die je niet meer naar de muur hoeft te duwen, hij beweegt de schroef zelf al naar de muur." De actuator die hij maakte met behulp van zijn modelleringstechniek, heeft hij gepatenteerd.

De promotor van Koen Meessen, prof.dr. Elena Lomonova (Electromechanics, Power Electronics and Motion Systems) spreekt lovende woorden over het onderzoek. "Zijn werk is de eerste generieke driedimensionale formulering voor cilindervormige structuren. Zijn formulering is breed toepasbaar op cilindervormige elektromagnetische problemen. Meessen heeft zijn model ondergebracht in een Matlab software-omgeving waarmee zijn kennis eenvoudig in onderzoek en ontwikkeling gebruikt kan worden. En bovenop de theoretische doorbraak slaagde hij er ook in een nieuw soort actuator te ontwerpen en bouwen, die wereldwijd uniek is en een grote stap vooruit is qua technologie voor ‘pick & place' machines."

Cum laude

Vermeldenswaardig is bovendien dat de promovendus jarenlang zeer actief was bij het robotvoetbalteam van de TU/e, Tech United. Ondanks deze betrokkenheid wist hij binnen vier jaar te promoveren.

Jaarlijks telt de TU/e een kleine tweehonderd promoties. Gemiddeld krijgt minder dan vijf procent daarvan de eervolle vermelding ‘cum laude'.

Het proefschrift van is getiteld Electromagnetic Fields and Interactions in 3D Cylindrical Structures: Modeling and Application'. De copromotor is dr. Johan Paulides.

Foto's:

Dr. ir. Koen Meessen

Dr. ir. Koen Meessen

© Aandrijvenenbesturen.nl