Laatste nieuws:

SAN RAFAEL, CALIFORNIë (VS), 17 september 2012 11:11

Gratis app maakt 3D scanner van iPhone (video)

Autodesk stelt de gratis app 123D Catch beschikbaar voor de iPhone en de iPad. Maak 20 tot 40 foto's van een onderwerp, stuur ze naar de cloud en ontvang een digitaal 3D-model. Zo eenvoudig is het: 123D Catch maakt van de mobiele telefoon een mobiele 3D-scanner. Met de bijbehorende 3D modeling software en een 3D printer wordt hiermee 3D-productie voor iedereen mogelijk.

'
1/1

De gratis software suite is al in mei voor de iPad beschikbaar gekomen, maar nu is er ook een versie voor de iPhone. Speciale software van Autodesk zoekt op de aangeleverde foto's gemeenschappelijke punten, extrapoleert de hoek waaronder ze zijn genomen en vormt zo een 3D-model. 123D Catch modellen die zijn gemaakt met de iPad of de iPhone zijn compatibel met Autodesk's 123D Catch web app. Daarmee kunnen de modellen worden geperfectioneerd en vervolgens thuis, of bij een 3D-printservice worden geprint.

Natuurlijk heeft 123D Catch niet dezelfde eigenschappen en prestaties als een dure 3D-scanner. Het arbeidsintensieve proces van het fotograferen van het object is bij een dure scanner geautomatiseerd. En de app werkt prima voor eenvoudige voorwerpen, maar minder als het object complexer is. Doordat de software foto's aan elkaar ‘plakt' op basis van gemeenschappelijke punten zijn er beperking aan wat kan worden gemodelleerd.

Autodesk adviseert om geen glanzende of reflecterende voorwerpen te fotograferen, of oppervlakken zonder structuur of met herhalende patronen. Het object moet volkomen stil staan en de lichtbron moet consistent zijn. Dat betekent dat het voorwerp niet mag worden bewogen om het onder verschillende hoeken te fotograferen en dat er geen flits mag worden gebruikt.

Anders gezegd: voor de amateur is 123D Catch een opwindende app, maar voor de professional is het (nog?) geen oplossing. Het is vooral indrukwekkend om te zien hoe snel de ontwikkelingen op het gebied van 3D-productie gaan.

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (12)

22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
23 april 2024 - Stuttgart (D)
Control
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden