SEATTLE (VS), 6 september 2012 23:14

Tijd voor een lift naar de ruimte (video)

De droom om een toren tot in de hemel te bouwen is al zo oud als de mensheid zelf. Sinds een jaar of vijftig doen wetenschappers serieuze voorstellen om het idee te realiseren - in de vorm van een lift naar de ruimte. In 2000 stelden Nasa-medwerkers daarvoor een plan op, maar door bezuinigingen werd het idee nooit uitgewerkt.

Nu heeft een groep bedrijven zich (opnieuw) verenigd in de LiftPort Group, met als doel het bouwen van een ‘space elevator'. Ze stellen dat de realisering van het plan waarschijnlijk nog 20 tot 25 jaar gaat duren. Daarvoor moeten nog diverse vitale stappen worden genomen.

Maanlift 

Een zo'n stap is dat  LiftPort de eerste lift niet op aarde, maar op de maan wil bouwen. Volgens de groep is dat al binnen acht jaar mogelijk met bestaande techniek. Er zal een haalbaarheidsstudie moeten worden uitgevoerd met betrekking tot het bouwen van de benodigde infrastructuur en daar zou een bedrag van $ 3 miljoen mee gemoeid zijn. Dat is maar een fractie van de $ 800 miljoen tot $ 1,5 miljard die nodig is voor een maanlift die 404 tot 240 kg kan transporteren.

Voorafgaand aan de maanlift zal worden geëxperimenteerd met een project dat Tethered Towers wordt genoemd. Daarvoor wordt een robot ontworpen die 2 km of hoger kangs een band omhoog klimt en daar een testplatform bouwt dat is opgehangen aan balonnen op grote hoogte.

Als deze eerste ‘toren' slaagt, wil het team door naar 3 ... 5 km, wat weer nieuwe uitdagingen met zich mee brengt door de lagere temperatuur op zulke hoogten.

 Mechanisch of elektromagnetisch

Je kunt je afvragen waarom een lift geschikter zou zijn dan de goeie ouwe raket. Raketten hebben voortstuwing nodig om op te stijgen en die wordt verkregen door het verbranden van brandstof. Door de totale massa van een raket en de snelheid die nodig is om de luchtwrijving en de zwaartekracht te overwinnen, moet er en enorme hoeveelheid chemische energie vrijkomen en daarvoor zijn enorme hoeveelheden brandstof nodig. Een lift daarentegen zou met mechanische of elektromagnetische middelen kunnen opstijgen. Dat zou een veiligere en goedkopere manier kunnen zijn om satellieten of ruimteschepen te lanceren. Ook kan het zo mogelijk worden om mensen te transporteren naar en ‘ruimtehaven' op grote hoogte.

Crisis 

De LiftPort Group was al eerder actief in 2003 en toen  leek een roadmap naar een ruimtelift vanaf de aarde in zicht. Met koolstof nanobuisjes zou het mogelijk zijn om lange, duurzame kabels te maken die reiken tot in de ruimte. Maar het produceren van lange nanobuizen bleek moeilijker dan aanvankelijk gedacht. Wel boekte het LiftPort 1.0 team succes op een ander front: het vervaardigen van een klimrobot. In 2007 werkte de groep samen met 60 universiteiten en honderden vrijwilligers, maar toen sloeg de economische crisis toe. Door financiële en juridische problemen viel de groep uiteen.

Michael Laine, president van de opnieuw opgerichtte groep - LiftPort 2.0 -  denkt dat nu de tijd rijp is om het project nieuw leven in te blazen.  

 

 

Bekijk deze vido uit 2007 waarin de klimrobot is te zien:

 

Foto's:

space elevator

© Aandrijvenenbesturen.nl