Laatste nieuws:

AMSTERDAM, 6 september 2012 13:08

Batterijwisselstation voor elektrische taxi's

Better Place Consortium heeft een batterijwisselstation geopend voor elektrische taxi's op Amsterdam Airport Schiphol. Het bedrijf maakte ook de aanstelling van Paul Harms als CEO voor Better Place Nederland bekend.

Minister Verhagen opent het batterijwisselstation op Schiphol'
Minister Verhagen opent het batterijwisselstation op Schiphol
1/1

Maxime Verhagen, minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft de officiële openingshandeling van het batterijwisselstation verricht. Hij werd daarbij vergezeld door Jos Nijhuis, CEO en bestuursvoorzitter van Amsterdam Airport Schiphol, Olivier Onidi, directeur Mobiliteit en Transport van de Europese Commissie, en Jean-Paul Renaux, managing director van Renault Nederland. Hun gastheren waren Better Place-oprichter en CEO Shai Agassi en de CEO van Better Place Nederland, Paul Harms.

Minder CO2

Het taxiproject maakt deel uit van het Better Place Consortium, genaamd ‘Greening European Transportation Infrastructure for Electric Vehicles', dat gericht is op het terugdringen van CO2-uitstoot en dat mede is gefinancierd door het TEN-T programma van de Europese Commissie. Het batterijwisselstation is gebouwd in samenwerking met Amsterdam Airport Schiphol en zal in eerste instantie tien Renault Fluence ZE taxi's bedienen van drie Nederlandse taxibedrijven: Connexxion, Bios en TCA. Het station op Schiphol is op dit moment uitsluitend in gebruik voor de taxi's van Renault.

Better Place liet ook weten het project op Schiphol te zullen uitbreiden met een tweede batterijwisselstation in Amsterdam, zodat het servicegebied van de eerste vloot elektrische taxi's kan worden vergroot.

Druk traject

Het traject Schiphol-Amsterdam is een van de drukste trajecten in de wereld. Jaarlijks vinden er meer dan 700 000 taxiritten vanaf Schiphol plaats. Taxi's met verwisselbare batterijen kunnen praktisch dag en nacht operationeel zijn zonder dat ze hoeven te stoppen om de batterij op te laden. Het project laat zien dat met de juiste oplossing ook auto's die veel kilometers maken, de overstap naar elektrisch rijden kunnen maken.

Gemiddeld rijden Nederlandse automobilisten 15 000 kilometer per jaar, terwijl een groot deel zakelijk rijders gemiddeld 30 000 kilometer per jaar rijdt. Dit maakt Nederland een van de meest aantrekkelijke landen van Europa voor de transitie naar elektrisch rijden.

Het Better Place netwerk

Deze eerste stap van Better Place in Nederland volgt op de commerciële lancering van een nationaal dekkend netwerk in zijn eerste markten, Israël en Denemarken. Heel recent is het Better Place in Israël gelukt om met een Renault Fluence ZE een afstand van 1150 kilometer af te leggen zonder te stoppen om op te laden. Dit lukte door steeds de batterij te wisselen in de verschillende batterijwisselstations van het Better Place-netwerk.

In Denemarken bestaat het Better Place-netwerk nu uit vijf operationele batterijwisselstations die sinds kort Kopenhagen met Aarhus verbinden. Voor het einde van het jaar zullen er nog dertien wisselstations aan het netwerk worden toegevoegd.

Tot op heden hebben in beide landen samen ruim vijfhonderd Renault auto's met verwisselbare batterijen meer dan drie miljoen elektrische kilometers gereden. In Israël zijn vanaf het begin van dit jaar tot heden meer van deze auto's geleverd dan in heel Frankrijk, dankzij het Better Place-netwerk.

Wereldspelers zoals GE, HSBC Group, Lazard, Morgan Stanley Investment Management en UBS AG ondersteunen Better Place als investeerder. Better Place heeft tot op heden ruim $750 miljoen aan eigen vermogen opgehaald. Vorige week kondigde Better Place aan dat het haar eerste lening van een kredietinstantie heeft gekregen. Het gaat om een bedrag van €40 miljoen van de Europese Investeringsbank.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

Bege Aandrijftechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

EUCHNER (Benelux) BV

Rotero Holland bv

DIS Sensors

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden