Laatste nieuws:

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL, 6 september 2012 13:05

Technologische industrie vraagt politiek om stabiliteit en daadkracht

De politiek moet volop inzetten op het vergroten van de verdienkracht van de industrie. Die moet kunnen innoveren en exporteren en moet kunnen beschikken over voldoende goed opgeleide technici. Het was de boodschap van FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink tijdens het FME Verkiezingsdebat, bij staalbouwer Hollandia in Krimpen aan den IJssel. "Wat we nodig hebben is een stabiel en daadkrachtig industriebeleid. Weet dat Nederland een sterke industrie nodig heeft om uit de crisis te komen. Niet de zorgsector, maar wij verdienen het geld, wij zorgen voor de groei."

'
1/1
Kandidaat-Kamerleden Ronald Plasterk (PvdA), Anne-Wil Lucas (VVD), Mustafa Amhaouch (CDA), Patrick van Lunteren (SP) en Eppo Bruins (CU) kruisten de degens met elkaar en met de ruim tachtig aanwezige ondernemers over hun plannen met de Nederlandse industrie. Aan de orde kwam de vraag of de politici wel weten wat er moet gebeuren om onze concurrentiekracht te behouden.

Verdienkracht

Lucas (VVD) beaamde dat "de VVD niet de banenkampioen is. Dat is het bedrijfsleven, ook het MKB. Ondernemers moeten ondernemen, de politiek moet dat niet in de weg lopen maar wel de randvoorwaarden scheppen. Van Lunteren (SP) benadrukte dat de maakindustrie zeer belangrijk is voor de SP: "Onze achterban, dat zijn de gouden handen, dat zijn de makers. Om de verdienkracht van de industrie te vergroten en te kunnen blijven innoveren, is mijn partij dan ook een groot voorstander van een nationale investeringsbank."

Ook PvdA-er Plasterk zei dat de maakindustrie cruciaal is voor economische groei en dat het belang van export zo groot is dat "ik me aansluit bij FME in de opvatting dat de exportportefeuille moet worden ondergebracht bij een echte minister."

Onderwijs en arbeidsmarkt

Ook werd gedebatteerd over onderwijs: Nederland moet jongeren opleiden voor een baan in de technologische industrie; niet voor een uitkering. CDA-er Amhaouch: "Maakindustrie is het kloppende hart van de economie. We hebben wereldspelers nodig, dus topprioriteit is investeren in technisch beroepsonderwijs op alle niveaus. Bruins (CU) sloot zich daarbij aan en lanceerde een Manifest Technisch Vakmanschap. "Daarin hebben we tien maatregelen voorgesteld om met structureel extra geld technisch vakmanschap te stimuleren."

FME-voorzitter Dezentjé zei na afloop dat ze de vele mooie verkiezingsbeloften op prijs stelt, maar dat FME "er bovenop blijft zitten" om te zien of de politici hun mooie woorden ook in daden omzetten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Bege Aandrijftechniek BV

Pilz Nederland

EUCHNER (Benelux) BV

Rollon Lineairtechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rotero Holland bv

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

21 november 2017 - Eindhoven, Evoluon
Constructeursdag 2017
23 november 2017 - E.D.&A., Kalmthout (B)
E.D.&A. Innovation Day
28 november 2017 - Neurenberg, MesseNürnberg
SPS IPC Drives 2017
28 november 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
Logistica 2017
30 november 2017 - Ede, Cinemec
Dutch Fluid Power Transmission Conference
12 december 2017 - Hardenberg - Evenementenhal
Elektro Vakbeurs 2017
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden