Laatste nieuws:

UMEå (ZWEDEN), 27 augustus 2012 10:11

Elektrochemische cellen als alternatief voor oled-verlichting?

Terwijl oled's hun weg naar de markt vinden, is er een nieuw elektrochemisch alternatief dat wellicht een nog goedkopere en flexibelere verlichtingsoplossing kan bieden.

Grote vellen LEC kunnen roll-to-roll worden geproduceerd. '
Grote vellen LEC kunnen roll-to-roll worden geproduceerd.
1/1

Onderzoekers van de Umeå University in Zweden en de Technische Universiteit van Denemarken hebben LEC's, ultradunne lichtgevende elektrochemische cellen, ontwikkeld die kunnen worden geproduceerd op roll-to-roll basis onder normale omgevingscondities. Voor de cellen zijn maar drie lagen nodig, in tegenstelling tot de zeven voor oled's, waardoor de productie een stuk goedkoper kan zijn.

Andreas Sandström, leider van het team van Umeå University, zegt: "Op dit moment is de levensduur van een LEC verlichtingspaneel ongeveer 5600 uur bij 10 lumen per watt. Maar in dit vroege stadium van ons onderzoek gebruiken we alleen fluorescerende materialen en daarmee halen we maar 25% van het effect dat we zouden kunnen bereiken met fosforescerende materialen. Dan zou de levensduur vergelijkbaar zijn met die van de oled."

Goedkope verlichting

Het is mogelijk om met een eenvoudige productiemethode LEC's met een grote oppervlakte te vervaardigen. "Er is op dit moment geen echt goedkoop verlichtingsalternatief, dus LEC kan als platte en makkelijk te installeren oplossing plafondlampen vervangen. LEC kan worden gebruikt op plaatsen waar een traditionele lichtbron niet toepasbaar is en het kan worden gebruik om een koel omgevingslicht te produceren", aldus Sandström..

Oled-technologie is uitstekend geschikt voor displays, maar problemen met betrekking met de levensduur, de lichtkwaliteit en de productiekosten maken ze nu nog wat minder geschikt voor verlichtingstoepassingen.

"Roll-to-roll fabricage is een buitengewoon efficiënte productiemethode. We hebben al aangetoond dat op deze manier licht-emitterende vellen kunnen worden geproduceerd. Massaproductie zal mogelijk zijn tegen zeer lage kosten. En we kunnen licht brengen op plaatsen waar datr eerder onmogelijk was - denk aan lichtgevend behang, plafonds of verpakkingsmaterialen."  

De universiteiten hebben een bedrijf opgezet, LumiLEC, dat onderzoek en ontwikkeling van het nieuwe verlichtingsconcept gaat voortzetten.

Andreas Sandström, Henrik F. Dam, Frederik C. Krebs, Ludvig Edman: Ambient Fabrication of Flexible and Large-Area Organic Light-Emitting Devices Using Slot-Die Coating. Nature Communications August 14 issue.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

EUCHNER (Benelux) BV

Rotero Holland bv

Bege Aandrijftechniek BV

DIS Sensors

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden